Do alimentacije putem privatnih izvršitelja

Naplata alimentacije spada u vrstu naplate novčanog potraživanja koje može provesti izvršitelj (Ilustracija)

Majke djece čiji očevi ne žele dobrovoljno plaćati alimentaciju koju je odredio sud, mogu se obratiti privatnom izvršitelju koji će naći najefikasniji način za namirenje potraživanja bilo administrativnom zabranom na plati ili penziji, bilo prodajom pokretne ili nepokretne imovine dužnika, prenosi agencija Tanjug.

Sud može svojom presudom odrediti i da majka bude ta koja će plaćati alimentaciju, kada dijete pripadne drugom roditelju na staranje, ali su takvi slučajevi u praksi u Srbiji još uvijek rijetka pojava.

Prednost angažiranja izvršitelja je to što on ima mogućnost tragati za dužnikovom imovinom i kada je pronađe pokreće postupak provođenja izvršenja.

Izvršna isprava

Izvršitelj iz Zemuna Nemanja Protić kaže kako naplata alimentacije spada u vrstu naplate novčanog potraživanja koje može provesti izvršitelj, dok se vraćanjem djece bavi isključivo sud.

„Da bi majka ostvarila pravo na alimentaciju, prvi korak je da ima pravosnažnu izvršnu ispravu, odnosno presudu suda kojom je određen iznos alimentacije“, rekao je Tanjugu Protić koji je i član Izvršnog odbora Komore izvršitelja.

Slijedeći korak je da se s tom pravosnažnom presudom, koja ne mora biti izvršna, obrati nadležnom sudu – prema prebivalištu odnosno boravištu izvršnog dužnika, sa prijedlogom za izvršenje.

„Kada sud donese rešenje o izvršenju, majka dolazi kod izvršitelja i od tog momenta započinje postupak realizacije svog prava naplate alimentacije“, ukazao je Protić.

On je napomenuo da u prijedlogu za izvršenje ona može odrediti sredstvo izvršenja ili se može navesti da će se izvršenje provoditi bez navođenja sredstva i predmeta izvršenja.

U tom slučaju, kako je ukazao Protić, izvršitelj svojim zaključkom određuje izvršenje radi naplate novčanog potraživanja onim sredstvom i predmetom koje je najpovoljnije za realizaciju prava na alimentaciju i kojim će se na najefikasniji način namiriti izvršni povjerilac.

Plata, vozilo, dionice…

Prema njegovim riječima, izvršenje je najzgodnije provesti na zaradi izvršnog dužnika, oca ili majke koji ne plaćaju izdržavanje svog djeteta, ili ga plaćaju samo djelimično ili sa velikim zakašnjenjem.

„Ako nisu u pitanju veliki iznosi, započinje se zaplenom dužnikove zarade, do dve trećine. Ako izvršni dužnik ostvaruje minimalnu zaradu pleni se do jedne polovine zarade“, naveo je Protić i ukazao da je u najvećem broju slučajeva izvršenja proveo na taj način.

On je ukazao da je zakon propisao ograničenja koja ne mogu biti predmet izvršenja na zaradi, a to su primanja po osnovu socijalne pomoći, privremene nezaposlenosti ili dječjeg dodatka.

Ukoliko izvršni dužnik ne ostvaruje zaradu, izvršenje se može provesti popisom, procjenom i prodajom pokretnih stvari kao i nepokretnosti, zapljenom dionica, zapljenom udjela u privrednim društvima, naveo je izvršitelj.

„U jednom slučaju sam našao da izvršni dužnik poseduje automobil i MUP-u sam dao nalog da dužnik ne može da izvrši registraciju vozila dok ne plati alimentaciju, i pošto je dužnik otuđio vozilo MUP je raspisao potragu za tim vozilom”, rekao je Protić.

Izvor: Agencije