Do 26.000 eura kazna za nelegalno iznajmljivanje soba

Državna finansijska uprava ove se sezone posebno brižno posvetila traženju takvih ilegalnih iznajmljivača koje tretira kao zaposlenike koji rade u polju „sive ekonomije“ (EPA)

Slovenija je uvela visoke kazne za ilegalne iznajmljivače soba preko „sharing“ turističkih platformi kao što su Booking i Airbnb, pa takvima prijete kazne od dvije do 26.000 eura, javlja Hina.

Kako ovih dana javljaju slovenski mediji, državna finansijska uprava ove se sezone posebno brižno posvetila traženju takvih ilegalnih iznajmljivača koje tretira kao zaposlenike koji rade u polju „sive ekonomije“ jer nisu stekli službeni status iznajmljivača soba.

Ilegalno iznajmljivanje prostora u stanovima i vikendicama za mnoge je Slovence postalo lijep izvor dohotka, a većina se time bavi „na crno“, pa su potezi inspektora opravdani, a pojava se nastoji spriječiti čestim kontrolama i visokim kaznama, navodi Slovenska televizija.

Uplata poreza

Finansijska uprava Slovenije (FURS), koja djeluje u okviru Ministarstva finansija, navodi kako je iznajmljivanje soba i viška stambenog prostora turistima moguće samo ako se na prihod uplate porezi i doprinosi i ako se od države prema postojećem zakonu o ugostiteljstvu za tu djelatnost dobije akreditacija.

Vlasnici soba i stambenih objekata koji dobiju takvu dozvolu prema zakonu o ugostiteljstvu turiste ne smiju primati više od pet mjeseci u kalendarskoj godini, mogu nuditi najviše 15 ležajeva, ali je prvi uvjet da se registriraju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti kao „iznajmljivači soba“.

Izvor: Agencije