Do 2020. u Beču 1000 novih stanica za punjenje električnih automobila

Broj stanovnika u Beču porastao je u proteklih deset godina za 200.000, a time se povećao i obim saobraćaja (Eurocomm)

Do 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1000 novih stanica za automobile na električni pogon, a projekt je djelomično finansiran učešćem građana.

Rast Beča potiče pronalaženje ekološki prihvatljivih načina prijevoza te se stoga proširuje i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila.

Prvih 230 stanica bit će izgrađeno do sredine 2018. godine. U svakom od 23 bečka okruga prvo će se izgraditi pet stanica za brzo napajanje kapaciteta za dva električna automobila snage 11 kW. Ostale stanice bit će postavljene do 2020. godine, navodi se u saopćenju EUROCOMM-a.

Odabir lokacija vršen je nizom kriterija, od atraktivnosti preko povezanosti sa strujnom mrežom do ekonomičnosti.

Novi sistem trebao bi omogućiti jednostavno i brzo punjenje koje će prilagoditi korisnik.

Također će biti moguće koristiti aplikaciju koja daje informacije o napunjenosti vozila, računajući preuzetu količinu i vrijeme punjenja.

Kuponi za punjenje

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečko preduzeće za opskrbu energijom Wien Energie, koje sada pojedincima nudi priliku za ulaganje u projekt u obliku kupona za punjenje.

Broj stanovnika Beča porastao je za 200.000 u proteklih 10 godina, a time se povećao i obim saobraćaja.

“Postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Beču, osim razvoja javnog prijevoza, još je jedan važan temelj za ekološku mobilnost”, objašnjava bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

Bečka gradska vijećnica za saobraćaj i zaštitu klime Maria Vassilakou ističe da se do 2030. godine emisija CO2 po stanovniku “mora drastično smanjiti i to će poboljšati kvalitet zraka”.

“Cilj je osigurati da i buduće generacije budu zdrave”, dodaje ona.

Izvor: Agencije