DNZ: Abdić je završio političku karijeru

Ne poznajem čovjeka koji lakše i brže prijatelja pretvara u neprijatelja, a neprijatelja u prijatelja, kada je ulog privatni interes, kaže Rifat Dolić (Pixsell)

Piše: Muhamed Mahmutović

Fikret Abdić, osuđen za ratne zločine i pušten na prijevremenu slobodu iz zatvora u Hrvatskoj gdje je odležao dvije trećine zatvorske kazne, nakon što je u potpunosti izgubio kontrolu nad DNZ, strankom koju je osnovao odmah nakon agresije na BiH, odlučio se još jednom krenuti iz početka. Na skupštini onog dijela DNZ koji je ostao vjeran njemu odlučeno je da se svi ispišu iz te stranke, da se traži njezino brisanje iz registra, a da se njihova nova stranka nazove i ni manje ni više nego “laburistička stranka”.

Na stubu srama

Abdić se još drži radničke klase, jer ima sve recepte za manipulaciju tom kategorijom stanovništva, a na ruku mu ide maćehinski odnos bh. politčkih subjekata koji su ovu populaciju doveli na rub siromaštva, pa je bilo i za očekivati da će se neki uhvatiti i za ovu “slamku spasa”, koja sve može biti osim toga, ako se analizira Abdićeva prošlost i ako se zna da u vrijeme dogovorene ekonomije, kad su srpske obavještajne službe pomagale Abdiću u njegovom usponu, radnicima nisu cvjetale ruže.

Malo je onih koji su i tad dobivali i svaku treću platu, a mnogi su pozajmili novac od familije i “uložili” u razvoj Agrokomerca, kojeg nikad nisu vidjeli, a njegovi radnici u riječkoj firmi FINAB su takođe izrabljivani i prevareni za mnoge lične dohotke, doprinose, zajednička ulaganja…

Sama firma FINAB je na stubu srama najvećih dužnika u Hrvatskoj, iako je Abdić dok ju je osnivao koristio sve kapacite Agrokomerca kao svoje i imao neviđenu podršku hrvatskih vlasti, što potvrđuje i činjenica da je 3.000 dana firma poslovala sa blokiranim računom. To je sad predmet istrage u Hrvatskoj i samo je pitanje dana kad će ponovo biti uhapšen, a sva imovina mu konfiskovana, pa jedinu šansu za biolški opstanak vidi u političkoj stranci gdje bi imao utjecaja i u nekakvom pogonu za preradu voća u Šumatcu nadomak Velike kladuše, za šta već duže vrijeme sakuplja novac od dijaspore.

Na osnivanje stranke ga je svakako natjeralo i to što mu je načelnik opštine Edin Behrić okrenuo leđa, a kojeg je Abdić instalirao na to mjesto u želji da obvlada opštinske resurse.

Rušenje rukovodstva

Zamolio sam gospodina Rifeta Dolića, jednog od njegovih najbližih saradnika dugi niz godina, koji je aklamacijom izabran za predsjednika DNZ, na nedavnom kongresu u Bihaću da prokomentariše najnovije poteze Fikreta Abdića:

„Umjesto da u poznim godinama i nakon izlaska na slobodu pomogne stranku i da zajedno sa ljudima koji su gradili i održali DNZ BiH u jednom teškom vremenu napravimo pozitivne iskorake i osvojimo više političkog uticaja na donošenje važnih odluka, posebno u ekonomiji, Abdić se opredijelio na rušenje rukovodstva DNZ BiH, privatizaciju stranke i upotrebu starih recepta u obračunu sa vlastitim saradnicima i proizvodnji konflikta i teorije urote u kojoj se najbolje snalazi. Abdić je objektivno egocentričan čovjek koji nikako nije u stanju prihvatiti da neko nešto bolje zna ili bolje radi od njega. On funkcionira po logici da sve što je dobro urađeno to je „on“, a za sve što nije dobro on vješto pronalazi dežurne krivce često u ljudima koje je sam birao i ustoličavao“, kaže Dolić i nastavlja:  

„Pogriješio je kad nije shvatio da njegova praksa pljuvanja i ponižavanja suradnika, njegova proizvodnja konflikta, njegov život na prošlosti i njegova strategija prevara i manipulacija ljudima moraju završiti. Tu grešku je platio gubitkom bilo kakvog uticaja u DNZ BiH. Ne poznajem čovjeka koji lakše i brže prijatelja pretvara u neprijatelja, a neprijatelja u prijatelja, kada je ulog privatni interes. Načelnik opštine Behrić i njegovo instaliranje i ustoličavanje u Velikoj Kladuši je klasičan primjer koliko malo Fikret Abdić drži do građana i koliko su njegovi  eksperimenti štetni za građane.„

Dolić pretpostavlja da je ovaj Abdićev pokušaj osuđen na propast:

„Sasvim je sigurno da je broj onih koji podržavaju Fikreta Abdića u Krajini svakim danom manji, ali zbog krajiškog mentaliteta, kao što postoje oni koji ga nikada i ni pod kakvim uslovima nebi podržavali, jednako postoje i oni koji će ga do smrti podržavati.

Koliki je broj takvih ne mogu precizno reći, ali sa tim brojem koji će ga podržavati Abdić je završio političku karijeru. Kakvu god stranku Fikret Abdić sada i nakon svega napravio ona je osuđena da živi maksimalno koliko i on ili čak i kraće od toga. Sve što je osnivao ili stvarao Fikret Abdić je propalo, jedino je DNZ BiH opstala do sada i on je opsjednut sa željom da uništi i ono što je objektivno postalo brend i prepoznatljivo u politici u BiH i šire.“

Na kraju sam Dolića zamolio da prokometariše i pokušaj pokretanja proizvodnje u Šumatcu:

Duga storija

„Priča o ‘projektu’ Šumatac je duga storija. Za onoga ko dobro poznaje Abdića jasno je da je to samo još jedan projekat kojim on želi naći mehanizam za prevare, manipulisanje i uzimanje novca od ljudi za sebe i svoju porodicu. U posljednjih 15 godina Abdić i njegova djeca osnovali su četiri firme, od kojih su tri u Hrvatskoj, a jedna u BiH i sve četiri su u bankrotu sa ogromnim dugovima i dubiozama koji su višestruko veći od cjelokupne imovine porodice Abdić. Za projekat „Šumatac“ Abdić nema nikakve dozvole za gradnju i on očekuje da mu inspekcija zabrani gradnju, kako bi optužio DNZ BiH kako je naručila zabranu i kako bi ljudima u dijaspori i sirotinji u Krajini mogao prodati staru i ofucanu priču kako bi on gradio i zapošljavao ljude ali mu to ne daju vlasti. Projekat „Šumatac“ Abdiću jedino služi da za sebe i porodiču uzme novac od dijaspore, a da sa ovom sirotinjom ovdje nastavi manipulisati kako bi svojim kćerkama obezbijedio još koji mandat na izborima u BiH.“

Iako lično poznajem mnoge koji su uprkos svemu ostali vjerni Fikretu Abdiću i pokušaju da mi neko od njih odgovori zašto je i dalje na njegovoj strani, nisam uspio dobiti bilo kakvu izjavu. Tako je bilo i za vrijeme agresije na BiH, kad ih je Abdić odveo u kolaboraciju sa agresorima, tako će biti dok je živ Abdić, ali ih je sasvim primjetno svaki dan manje!

Izvor: Al Jazeera