Oglasi

Dnevno umire 15.000 djece mlađe od pet godina

Od 2000. do 2017. u 99 država s niskim i srednjim prihodima umrlo je 123 miliona djece mlađe od pet godina.
Glavni uzroci smrti variraju prema dobiEPA-EFE

Više od 15.000 djece mlađe od pet godina umire svakog dana u svijetu, a razlike su ogromne među državama, odnosno regijama, navodi se u opsežnoj studiji objavljenoj u srijedu.

Od 2000. do 2017. u 99 država s niskim i srednjim prihodima umrlo je 123 miliona djece mlađe od pet godina obuhvaćenih studijom.

Taj broj čini više od 90% smrti u svijetu za tu dobnu kategoriju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ako se pribroje privremeni podaci za 2018. i procjene za države koje nisu obuhvaćene studijom (Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija), taj broj iznosi više od od 130 miliona, navode studije objavljene u časopisu Nature.

Glavni uzroci smrti variraju prema dobi.

Malarija, dijareja, infekcije

Kod djece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posljedica preranog rođenja.

U dobi od dvije do četiri godine češći su uzroci smrti malarija, dijareja ili respiratorne infekcije, poput upale pluća.

Opasnost od smrti kod djece do pet godina 10 puta je veća u nekim zemljama nego u drugima, a 40 puta ako se upoređuju regije.

Naprimjer, u 2017. samo je četvero djece do pet godina na 1.000 njih umrlo u području Santa Clare na Kubi.

No, u isto vrijeme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195-ero djece te dobi na njih 1.000.

Globalno se smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovila od 2000. do 2017. te je s 10 miliona pala na 5,4 miliona.

Siromaštvo, diskriminacija, nepravda

Objavljena studija pruža preciznu kartografiju smrtnosti djece u 99 proučavanih država.

"Naši radovi mogu služiti kao osnova sanitarnim vlastima za ciljano poboljšanje zdravstvenog sistema", ocjenjuje jedan od autora studije, Simon Hay s Instituta za procjenu zdravlja (IHME, Univerzitet Washington), statistički zavod koji se finansira novcem iz Fondacije "Bill i Melinda Gates".

"Pristup medicinskom liječenju samo je jedan od elemenata", ocjenjuje visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet u komentaru također objavljenom u časopisu Nature.

"Faktor koji doprinose smrtima povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda", rekla je Bachelet.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.