Dnevnik iz Dežele (7): Nasvidanje Jesenice, prihajamo u Stožice

BiH je na Eurobasketu išla od ponora do vrha, pa onda malo natrag. Ali ipak visoko, visoko… (EPA)

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – Čudan je to osjećaj kad si istovremeno bekrajno tužan i potpuno zadovoljan; kada ti se čini da si sve izgubio, ali i da si istovremeno mnogo toga dobio; kada ne možeš sakriti suze, a opet ti se za ubrzo vrati bistar pogled. I saznanje da – vrijediš.

Ovako su Bosanci i Hercegovci u Jesenicama opisivali svoje emocije nakon briljantne pobjede, a ipak (ukupnog – krug, količnik ili koš-razlika, kako se to već zove) poraza protiv Litvanije u ponedjeljak navečer na Eurobasketu. I ne samo oni, nego svi oni kojima je Bosna i Hercegovina na srcu, bilo u domovini, bilo širom svijeta. Gotovo da su iste osjećaje dijelile kolege novinari iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, pa i Letonije. A litvanski novinari su, uz neizmjerno olakšanje, dijelile komplimente bh. kolegama. I počeli se pakovati za Ljubljanu, gdje bh. sedma sila nema mnogo toga raditi. Oni su sve vidjeli i doživjeli, zajedno sa selekcijom Aleksandra Petrovića. Od ponora do vrha, pa onda malo natrag. Ali ipak visoko, visoko…

Aleksandar Petrović i njegovi igrači su napravili veliki, ogroman uspjeh. To što nisu prošli u drugi krug ne mijenja mnogo, puno se tu faktora umiješalo.

Nagledao sam se mnogo konferencija za novinare nakon utakmica, ali rijetko kad vidiš da neki trener poljubi igrača (kao dan ranije Petrović svog kapitena) ili da selektor zaplače. Dobro, nije ovog puta bilo “pravog plakanja”, nije to bilo ridanje ili nezaustavljivi potok suza, ali ovlažene oči bh. selektora su sve rekle. A jedan od razloga za suze koja su ostale u oku je zbog “jedne napaćene zemlje, koja treba sportski uspjeh”. I tu je, ne da bih ga utješio, moram kazati da je Aco malo pogriješio: on i njegovi igrači su napravili veliki, ogroman uspjeh. To što nisu prošli u drugi krug ne mijenja mnogo, puno se tu faktora umiješalo, jer interese i politike koju vodi FIBA znaju samo čelnici ove međunarodne imperije.

Dvostruko makedonsko razočarenje

“Jugo-skandinavska” grupa u Jesenicama prošla je rezultatski u znaku Srbije (koja je ukupno i prikazala najviše, ide u drugi krug sa četiri boda) te Litvanije (više sretno nego spretno ide dalje) i Latvije (selekcija bez zvijezda, ali s timskom igrom i maksimalnim korištenjem potencijala). Isti broj pobjeda i poraza (3:2) imala je i Bosna i Hercegovina, ali zbog slabije koš razlike u krugu s Litvanijom i Latvijom neće vidjeti “Stožice”; Crna Gora se razigrala tek kada je “promašila” Ljubljanu, Makedonija je razočarala i igrom, i fer plejom. Najprijatnije iznenađenje prošlog Eurobasketa u Jesenicama je igrački, trenerski, međusobnim relacijama, “baš-me-briga” odnosom prema vlastitoj reprezentaciji i armiji navijača, nekorektnim i nezainteresiranim odnosom prema ostalim selekcijama itekako potamnila četvrto mjesto iz Litvanije.

Makedonija je razočarala igrački, trenerski, međusobnim relacijama, odnosom prema vlastitoj reprezentaciji, navijačima i ostalim selekcijama.

Ne umanjujući kvalitet i značaj ostale tri grupe, FIBA-ina logika nemiješanja u svoj posao i nakaradno određivanje “šešira” za žrijeb grupa doveli su do toga da se balkanske zemlje međusobno “posvađaju”, smatrajući da su jedne drugima najveća konkurencija. To je najbolje iskoristila Latvija, ali i Litvanija, koje su se svi pribojavali i proglašavali je favoritom, a pokazala je vrlo malo i provukla se na iskustvo u drugi krug. Tako su obje skandinavske ekipe ušle u nastavak takmičenja, pa je samo Srbija (pre)ostala da spašava čast regiona (uz, dakako, Hrvatsku i Sloveniju iz C grupe) u kojem se i dalje igra odlična košarka.

Treći put Španija, i…

Košarka viđena u ovih šest dana u Jesenicama, Kopru, Celju i Ljubljani (Tivoli) bila je zanimljiva, brza, često vrlo kvalitetna i, što je najvažnije, neizvjesna, s brojnim preokretima, iznenađenjima. Neke košarkaške sile su totalno zakazale (Rusija, Turska), nepravedno favorizirani domaćin Slovenija u drugi krug ide sa samo jednom pobjedom, još jedan od favorita Grčka bez ijedne, a među 12 najboljih će van svih prognoza biti Finska, Belgija, već pominjana Latvija te Ukrajina, domaćin narednog Eurobasketa 2015. godine. Kući će Njemačka, Velika Britanija, Izrael, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Češka, Gruzija, Poljska, Švedska, Turska i i Rusija.

U drugom krugu više neće biti prilika za popravni, a kada se stigne do nokaut takmičenja, tada će vjerovatno u prvi plan doći iskustvo i duža klupa.

Prošlo je vrijeme kada su se dobijale utakmice i osvajali trofeji na ime i tradiciju, za svaku pobjedu i prolaz dalje treba se itekako pripremiti i odigrati maksimalno i bez potcjenjivanja rivala. U drugom krugu više neće biti prilika za popravni, a kada se stigne do nokaut takmičenja, najprije četvrtfinala, tada će vjerovatno u prvi plan doći iskustvo i duža klupa, mada neće biti odlučujuće. Vrlo moguće je da će tada uskočiti i FIBA sa svojim sudijama, zasigurno najtamnijom stranom ovog za sada solidno organiziranog takmičenja, da nešto “poravna” i vrati kako to njoj odgovara. Sada su na redu ljubljanske “Stožice”, sve do 22. septembra, kada ćemo saznati da li će dvostruki evropski prvak Španija nastaviti seriju ili će se na tron popeti neka druga reprezentacija.

Izvor: Al Jazeera