Djevojke iz Nigerije, sramotna tajna Italije

Prema novom izvještaju Međunarodne organizacije za migracije, broj žena i djevojaka iz Nigerije, koje su žrtve krijumčara ljudima u Italiji, porastao je 10 puta u periodu od 2013. do 2015. godine. Navodi se i da je došlo i do značajnog povećanja broja maloljetnica koje dolaze u Italiju da rade kao prostitutke.

Brojne Nigerijke se u Italiji već godinama bave prostitucijom. Međutim, stručnjaci tvrde da se situacija mijenja. Sve je više djevojaka mlađih od 18 godina. Ovo je jedna od sramotnih tajni Italije, a djevojke rade i danju. Odbijaju razgovarati pred kamerom. Posao kontroliraju nemilosrdne bande.

Kažu da mogu zaraditi blizu 300 eura sedmično. Intimni sastanak s anonimnom djevojkom košta samo 15 eura. Uprkos tome, kaže da želi ostati u Italiji, jer je život u Nigeriji pretežak. Sudeći prema izgledu, riječ je o maloljetnici.

Prostitucija ili kriminal

“Maloljetnice je lakše kontrolirati, jer nisu dovoljno jake da se usprotive. Osim toga, moramo biti iskreni i reći da i potražnja diktira situaciju, jer klijenti vole mlađe djevojke”, rekao je Fabio Sorgoni iz organizacije On the Road.

“Željeznička stanica Termini u centru Rima je na zlom glasu u Italiji, jer je označena kao mjesto na kojem djeca migranti i izbjeglice pokušavaju preživjeti na sve moguće načine”, javlja reporter Al Jazeere Barnaby Phillips.

Egipatski dječaci žive u bandama koje u blizini željezničke stanice prodaju drogu, a bave se i prostitucijom. Jedan šesnaestogodišnjak kaže da se time ne bavi, ali dva mjeseca je bio beskućnik.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera