Djevojka žigosana slovom ‘U’: Rekao je da se sad možemo hvaliti da smo ustaše

Škola, Učionica
Štrajk u osnovnim i srednjim školama trajao je 36 dana (EPA)

Djevojka koju je u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj srednjoj školi učenik prvoga razreda tijekom nastave užarenim predmetom žigosao u obliku slova “U”, nanijevši joj dvije opekline na ruci, ispričala je za hrvatske medije što se dogodilo.

“Sjedila sam s kolegom u klupi, upaljačem je palio papiriće i kada se upaljač pregrijao, utisnuo mi ga je dva puta na kožu, a drugom kolegi na vrat. Onda je rekao: ‘Evo, sada se možete hvaliti da ste ustaše'”, ispričala je djevojka za HRT.

Kaže kako to nije prijavila odmah nego nakon 20-ak minuta nastavnici tjelesnog odgoja te navodi kako očekuje da će počinitelj biti kažnjen.

“Šutjeli smo jer nismo smjeli reći to na glas. Bojali smo se da, ako kažemo, da će nas nazivati ‘drukerima’, da smo ga izdali, da je sve to bila samo zezancija. Zbog toga smo šutjeli”, ispričala je djevojka, kako prenosi portal Index.hr.

Njezin je otac medijima izjavio kako je razočaran upravom škole.

Otac: ‘U školi su to htjeli sakriti’

“Nisu zvali ni hitnu ni policiju. Htjeli su to sakriti. Najviše me šokiralo da je netko, znajući da je ona Albanka, išao joj žigosati slovo ‘U'”, rekao je otac, prenosi zagrebački portal.

Napomenuo je i kako to nije prvi slučaj nasilja u toj školi te da mu je kći nakon svega zaprimila prijeteće poruke smrću, i to preko mobitela.

Nakon što su hrvatski mediji izvijestili kako je u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u srijedu jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova “U” žigosao školsku kolegicu i kolegu, slučaj istražuju policija i prosvjetna inspekcija, dok je ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić u izjavi medijima kazao kako su mu na razrednom sastanku rekli da je sve bila tek “dječja igra”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u četvrtak je izvijestilo da je u zadarsku školu uputilo prosvjetnu inspekciju, dok je lokalna policija potvrdila da se uključila u slučaj.

Kriminalističko istraživanje traje, a ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe kvalificirane su kao lakše, kažu u policiji, kako prenosi Hina.

Načelnik zadarske krim-policije Boro Mršić potvrdio je na konferenciji za novinare kako se “stručna služba škole uključila pravovremeno” te da će po okončanju istraživanja o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo. Dodao je da je policija obavijest o događaju zaprimila od medija.

Ravnatelj: Nije riječ o posebno teškom djelu

Ravnatelj Dragić prokomentirao je za N1 kako nije riječ o “posebno teškom djelu”, dodavši da je u srijedu nakon događaja pozvao cijeli razred, uključujući i počinitelja, te da su mu rekli da je to bila “samo dječja igra”.

“Obični zagrijani upaljač naslonio je jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku. Oni su inzistirali da im ne treba liječnik niti, ne daj Bože, policija nego su se vratili u razred”, rekao je ravnatelj za N1.

Potvrdio je da je u učionici u tom trenutku bila i razrednica, od koje je zatražio službeno izvješće te dodao da će danas u školi biti održano razredno i nastavničko vijeće.

Osim toga, rekao je da se “takvi mali incidenti događaju” posljednjih godina otkad su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programu, odnosno, kako je rekao, “učenici s poteškoćama u razvoju”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smatra izjave ravnatelja o slučaju vršnjačkog nasilja u potpunosti neprimjerenima te oštro osuđuje sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju.

Ministrica osudila izjave direktora

“Izjave ravnatelja u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimjerenima, posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove”, odgovorila je ministrica Divjak na upit HINA-e.

“Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju. U našem sustavu svi učenici su jednakovrijedni i jednakopravni, a ravnatelji su dužni takav sustav čuvati i osnaživati”, ističe Divjak.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je komentirala događaj, istaknuvši da je škola to morala prijaviti policiji, roditeljima i centru za socijalnu skrb.

Naglasila je da će Centar za socijalnu skrb izvršiti uvid nad obiteljskom situacijom.

Dodala je da je ministrica Divjak proslijedila i uputila pravilnik o postupanju u slučaju nasilja u školama te da na razini ministarstva obnavljaju protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Murganić: Ne odgajati mlade generacije nasilnika

Kazala je da je riječ o  jednom “ružnom i nasilničkom odnosu prema kolegici u razredu”, koji govori da je potrebno voditi računa o tomu da se ne odgaja mladi naraštaj nasilnika koji će svoje partnerske odnose rješavati nasilno.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je incident rekavši da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo, bez obzira na to tko ga i gdje čini, pa zato začuđuju izjave ravnatelja škole da je to bila “samo dječja igra”.

Škole trebaju biti sigurno mjesto za svako dijete, mjesto “nulte tolerancije” na nasilje i zato su dužne sprječavati pojavu nasilja kontinuiranim preventivnim aktivnostima, koje obuhvaćaju rad s djecom, njihovim roditeljima i učiteljima, ističe pravobraniteljica u odgovoru HINA-i.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su kako u događaju u zadarskoj školi nalaze “više iznimno zabrinjavajućih elemenata”, pa su, sukladno ovlastima, zatražili očitovanja od uključenih institucija, uputili upozorenja i preporuke, te će pratiti njihova postupanja.

Ako se dogodi nasilje, škole su dužne primijeniti propise, a to često znači i obavijestiti druge stručne službe izvan škole, posebice ako je riječ o sumnji na kazneno djelo.

Važna reakcija škole

Osim toga, one moraju poduzeti stručne intervencije potpore i osnaživanja prema djeci koja su pretrpjela nasilje, ali i intervencije prema djeci počiniteljima kako bi se utvrdili uzroci nasilnog ponašanja i djetetu pružila stručna pomoć u otklanjanju rizika, preuzimanju odgovornosti i promjeni ponašanja.

Iznimno je važno da u takvoj situaciji škola, kao odgojno-obrazovna ustanova, pošalje jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo, da ozbiljno narušava odnose i vrijednosti škole kao zajednice i da će za nasilno ponašanje svakako uslijediti posljedice za počinitelje.

Takav je stav važan i zbog sve ostale djece u školi, koja će upravo na takvim primjerima vidjeti i naučiti kako se treba odnositi prema nasilju.

“Upozorila bih i da nasilje djece nije izolirana pojava i dio je općeprihvaćenih vrijednosti i ponašanja odraslih u društvu u kojem oni daju primjer djeci. Osobito zabrinjava to što su nasilje i nasilna komunikacija odraslih, posebice u javnom prostoru, postali prihvatljiva pojava, koja se nedovoljno ili uopće ne sankcionira”, navodi pravobraniteljica.

Djeca uče na primjerima i vrijednostima odraslih i odrastaju u atmosferi koja vlada u društvu. Svaki takav primjer nasilja odgovor je na pitanje činimo li kao odrasli dovoljno na sprječavanju nasilja djece, istaknula je Pirnat Dragičević.

Izvor: Agencije