Oglasi

Djevojčica Malala izašla iz bolnice

Pakistanska djevojčica kojoj su talibani pucali u glavu opet će biti primljena u londonsku bolnicu na operaciju.
Ljekari su optimisti da Malala ima dobru šansu za oporavak Reuters

Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai, kojoj su talibani pucali u glavu jer se zalaže za obrazovanje djevojčica, otpuštena je iz bolnice u Londonu, ali će uskoro opet biti primljena na operaciju, saopćili su predstavnici te bolnice.

Malala (15) je bila u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu od oktobra, kada je ranjena u glavu dok je ulazila u školski autobus u dolini Swat u Pakistanu.

Djevojčica će rehabilitaciju nastaviti kod kuće, koja joj je trenutno u West Midlandsu, gdje je smještena njena porodica, prije nego što ponovno bude morala u bolnicu radi nove operacije na lobanji krajem januara ili početkom februara, javile su agencije.

'Napredak u oporavku'

Predstavnici bolnice rekli su da bi djevojčica mogla biti operirana krajem januara ili početkom februara.

Ljekari su optimisti da Malala ima dobru šansu za oporavak, jer mozak tinejdžerima i dalje raste i može se bolje adaptirati na traumu.

Doktor Dave Rosser je rekao da tim ljekara koji brine o pakistanskoj djevojčici smatra da će Malali dobro činiti da bude kod kuće sa porodicom - roditeljima i dva mlađa brata.

"Malala je hrabra mlada djevojka i naporno je radila sa ljudima koji brinu o njoj kako bi ostvarila napredak u oporavku", istakao je Rosser.

Izvor: Agencije