Djelimična paralize američke vlade može trajati do januara

Administracija ne dobija finansije i zbog toga će narednih dana smanjiti svoje aktivnosti (EPA)

Djelimična paraliza rada američkih saveznih organa poslije neuspjelog pokušaja kompromisa između Kongresa i Bijele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom, mogla bi trajati danima, sve do januara, izjavio je predstavnik Bijele kuće zadužen za budžet. 

“Vrlo je moguće” da paraliza bude do naredne sjednice Kongresa koja je zakazana 3. januara”, rekao je Mick Mulvaney iako 27. decembra Kongres treba da nastavi raspravu o budžetu. 

SAD je ušao u period djelimične paralize rada saveznih organa.

Administracija ne dobija finansije i zbog toga će narednih dana smanjiti svoje aktivnosti.

Prinudni i neplaćeni rad

Nekoliko stotina hiljada zaposlenih u američkoj vladi bit će na prinudnom i neplaćenom odmoru ili će raditi bez novčane nadoknade. 

Pored pokušaja kompromisa predstavnici oba doma Kongresa nisu uspjeli da postignu dogovor o budžetu i finansiranju zida na granici.

Američki nacionalni parkovi ostat će otvoreni, no u njima će raditi tek dio osoblja za vrijeme trajanja blokade vlade. Blizu 400 hiljada njihovih djelatnika radit će bez plaće, a 380 hiljada bit će poslano na privremeni dopust, dok se spor ne riješi. Neki od parkova bit će u cijelosti zatvoreni dok traju pregovori. 

Policija, granične kontrole, pošta i avijacijske službe nastavit će s radom.

Pregovori o budžetu su tradicionalno teški i često se završe dogovorima o privremenom finansiranju vlade. SAD je već imao takvu situaciju tri dana u januaru 2018.

Izvor: Agencije