Djela kontroverznog Hirsta u Dohi

Najnoviji radovi kontroverznog umjetnika Damiena Hirsta otkriveni su u Dohi. Katar je posljednjih godina jedan od najvećih kupaca djela savremene umjetnosti u svijetu, a sada su otišli i korak dalje.

Nakon tri godine rada u strogoj tajnosti, u Dohi je otkriven niz statua.

Nekadašnji zločesti dečko britanske umjetničke scene Damien Hirst izgradio je reputaciju na kontroverzama. Statue je naručila direktorica Uprave katarskih muzeja, princeza Majasa.

Od začeća do rođenja

“Za mene postaviti negdje ogromnu statuu gole bebe nije šokantno niti senzacionalno, ali shvatam da za princezu jeste. Učiniti to pred ocem i saradnicima – znate da joj nije lako i da je pod velikim pritiskom.

Ali za obrazovanje žena – ovo je velika stvar. Značajno je za obrazovanje svih ljudi, jer je ovim jasno rečeno: Ovo je stvarno, ovako to funkcioniše”, kaže Damien Hirst. 

Četrnaest velikih bronzanih statua prikazuje razvoj djeteta od začeća do rođenja.

Princeza Majasa naručila ih je kako bi bile postavljene ispred Centra za medicinska istraživanja i bolnice namijenjene ženama, čije je otvaranje planirano za narednu godinu.

Glavni su dio kampanje čiji je cilj da umjetnost, ali i debata koju podstiče, postane dio nacionalne svijesti.

“Svrha ovoga je obrazovanje, u smislu izgradnje društva koje će u budućnosti biti snažnije, koje će u dugoročnom smislu biti više od nafte i plina, koje će imati ekonomiju zasnovanu na znanju. Da, zvuči pomalo suhoparno, ali svrha je i postavljanje pitanja, prihvatanje novih ideja, novih stvari i formi, a umjetnost je dio toga”, kaže kritičar Sholto Byrnes. 

Debate u Kataru već su počele. Neki su kritikovali statuu na kojoj je ovjekovječen čuveni trenutak u nogometu kao “neislamsku”, jer prikazuje ljudske likove.

U Dohi se ove sedmice otvara ukupno pet izložbi, među kojima je “Hadždž – Putovanje kroz umjetnost”, posvećena hodočašću u Mekku.

Hirstov blockbuster

Bit će izložen i Hirstov blockbuster – njegova najveća izložba ikada, koja ga je i proslavila, među čijim su eksponatima morski psi u formaldehidu. Tu je i lobanja ukrašena 8.601 dijamantom.

Mnogi Hirstovi radovi inspirisani su smrću, ali njegovi spomenici životu vjerovatno će postati jedna od znamenitosti Dohe.

“Ova umjetnička djela su ogromna. Tek kad stanete ispod njih možete zaista osjetiti njihovu veličinu i snagu. Statue će svaki dan vidjeti hiljade ljudi, zanimala ih umjetnost ili ne. Nalaze se na raskrsnici u prometnom dijelu grada, a bolnica bi trebala biti otvorena naredne godine. Svaka osoba koja prođe pored njih na svoj način će interpretirati njihovu vrijednost i značenje”, izvještava Joanna Blundell iz Dohe. 

Izvor: Al Jazeera