Oglasi

Dječaci iz pećine: Odjednom smo čuli ljude koji razgovaraju

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener, spašeni iz tajlandske pećine, opisali su kako su 'čudesno' pronađeni nakon devet dana.
Tajlandske vlasti su organizirale konferenciju za novinare kako bi objedinile sva novinarska pitanjaEPA

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener spašeni tokom opasne međunarodne operacije iz tajlandske pećine su na konferenciji za novinare u srijedu opisali kako su "čudesno" pronađeni nakon devet dana.

"Odjednom smo čuli ljude koji razgovaraju", opisao je Adul Sam-In (14), koji se odazvao britanskim roniocima, koji su ih pronašli nakon devet dana bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom.

"Moj mozak baš nije dobro radio", nakon toliko dana bez hrane, dodao je i rekao da je to bilo pravo čudo.

Oni tokom devet dana nisu ništa jeli, pili su samo kišnicu i molili se, ispričao je Pornchai  Khamluan (15).

Žele postati profesionalni nogometaši

Jedina punoljetna osoba, njihov trener Ekkapol Chantawong (25), koji je nekoliko godina proveo u budističkom samostanu, rekao je da su kopali, misleći kako ne treba samo čekati pomoć vlasti, ali to je bilo uzalud.

Grupa od 12 članova nogometnog tima "Veprići" i njihov trener bili su blokirani u pećini od 23. juna, a posljednja grupa je iz pećine na sigurno izvučena 10. jula.

Pećina Tham Luang je jedna od najvećih na Tajlandu.

Britanski ronioci su ih pronašli  četiri kilometra od ulaza u pećinu, na stjenovitoj uzvisini, okružene nabujalim vodama nakon monsunskih kiša.

Dječaci su novinarima u srijedu rekli da su u nedjelju navečer gledali finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva i poručili da žele postati profesionalni nogometaši.

Glasnogovornik tajlandske Vlade Sunsern Kaewkumnerd je objasnio da se nada da će nakon te konferencije za novinare dječacima biti omogućen povratak u normalan život i da ih "mediji neće gnjaviti".

U bolnici proveli sedam dana

Djeca su dan ranije nego je bilo predviđeno izašla iz bolnice, gdje su provela sedam dana.

Do sada su bili zaštićeni od intenzivnog medijskog interesa za njihovu pustolovinu.

Iz cijelog svijeta je u Tajland zbog njih došlo više od 1.000 novinara, a pratili su ih i tvitovi američkog predsjednika Donalda Trumpa i nogometnih zvijezda.

Tajlandske vlasti su organizirale konferenciju za novinare kako bi objedinile sva novinarska pitanja i kako bi se djeca što prije vratila uobičajenom ritmu.

Psihijatri su pregledali pitanja novinara, koja nisu smjela sadržavati traumatizirajući kontekst.

Dječaci su izjavili da svi znaju plivati, nisu objasnili zašto su otišli u pećinu, ali tvrde da tamo nisu išli slaviti rođendan jednog od njih, Pheeraphata, koji je 23. juna imao 16. rođendan.

'Veprići' se vraćaju kući

Televizija je direktno prenosila konferenciju za novinare, nazvanu "Veprići" se vraćaju kući.

Milijarder Elon Musk je tokom trajanja drame predložio da dječake izvuku pomoću njegove sofisticirane podmornice.

Britanski speleolog Vernon Unsworth je Muskovu ponudu nazvao samopromocijom i utvrdio da spašavanje podmornicom ne bi funkcioniralo, a Musk mu je uzvratio na Twitteru i Unswortha nazvao pedofilom, koristeći izraz "pedo guy".

Dječaci su u srijedu izrazili saučešće porodici tajlandskog ronioca koji je preminuo tokom operacije spašavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.