Djeca žrtve zlostavljanja u zatvoru za azilante

Izvještaji pokazuju da su azilanti zlostavljani duže od dvije godine (Getty Images)

Brojna djeca i žene su bili žrtve višegodišnjeg zlostavljanja u australskom pritvoru za azilante na pacifičkom otoku Nauru, objavio je Guardian.

Više od 2.000 incidenata zabilježeno je u dokumentima od augusta 2013. do oktobra 2015. godine.

Otkriveni su slučajevi seksualnog zlostavljanja, napadi i pokušaji samoranjavanja, javlja Guardian.

U nekim izvještajima se navodi da su čuvari zlostavljali djecu, a u drugim da su zlostavljanje djece vršili nepoznati muškarci.

Zabilježeno više od 30 slučajeva samoranjavanja među djecom, te 159 slučajeva u kojim su maloljetnici prijetili da će se povrijediti.

U jednom dokumentu koji je procurio se navodi da je djevojčica  “napisala da je umorna, da ne voli pritvor i da želi da umre.” 

Djevojčica je napisala: “Želim smrt, treba mi da umrem.”

Djeca predstavljaju manje od 20 posto od ukupno 500-injak pritvorenika na Nauruu. U navedenom periodu je bilo 59 slučajeva napada na djecu, a zabilježeno je sedam slučajeva seksualnog zlostavljanja.

AI: Ukinuti zatvore na otocima

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da dokumenti naglašavaju urgentnu potrebu da se okonča australska politika pritvaranja na otocima, te da se azilantima mora pružiti medicinska i psihološka pomoć.

“Jasno je iz ovih dokumenata i iz naših vlastitih istraživanja da su mnogi dovedeni do ivice fizičkog i nervnog sloma postupcima kojim su izloženi”, rekla je Anna Neistat, viša direktorica za istraživanje Amnesty Internationala.

Pomno čuvani zatvor i australsku strogu imigrantsku politiku za dolazak brodova sa azilantima i izbjeglicama oštro kritiziraju Ujedinjeni narodi i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Prema imigrantskom zakonu, azilanti presretnuti na moru se šalju na Nauru i na drugi otok Manaus, u Papua Novoj Gvineiji. Tada im se kaže da nikada neće živjeti u Australiji.

Broj izbjeglica i azilanata koji pokušavaju doći do Australije je mali u odnosu na Evropu, ali imigracija je dugo vremena pitanje koje u zemlji izaziva različite reakcije, dok zakon ima dvostranačku političku podršku.

Australske vlasti su kazale da pokušavaju utvrditi sve izvještaje u saradnji sa policijom Naurua.

“Važno je naglasiti da se mnogi od izvještaja o incidentima zasnivaju na nepotvrđenim navodima”, kazala je glasnogovornica australskog Ministarstva za imigraciju.

Izvor: Agencije