Djeca većina žrtava u željezničkoj nesreći u DR Kongu

Najmanje 24 osobe su poginule, a 31 je povrijeđena u željezničkoj nesreći koja se desila u nedjelju u Demokratskoj Republici Kongo, objavile su agencije u ponedjeljak pozivajući se na policijske i ljekarske izvore.

Teretni voz je prevozio veći broj ilegalnih putnika u nedjelju kada je ispao sa šina u naselju Bena Leka, 140 kilometara sjeverno od Kanange, jednog od većih gradova u provinciji Kasai.

„Pronašli smo 24 tijela, većinom djece. Ovo je preliminarna cifra pošto su vagoni još prevrnuti“, navodi zvaničnik željezničke policije u Bena Leki.

„Većina putnika su slijepi putnici jer je riječ o teretnoj kompoziciji. Prekinuli smo potragu jer je noć pala. Nekoliko vagona je palo u vodu sa mosta koji prelazi preko rijeke Luembe, a još pet vagona je prevrnuto i dalje“, navodi izvor sa lica mjesta.

Oronule šine i zastarjele lokomotive

Teško povrijeđeni i tijela poginulih prebačeni su u bolnicu u obližnje naselje Kakenge.

„Pretrpani su nam kapaciteti zbog broja povrijeđenih, radimo urgentno. Već smo primili 31 povrijeđenu osobu“, naveo je doktor Jean Claude Tshimanga iz ove bolnice.

Državna željeznička kompanija je potvrdila iskakanje voza iz šina, a ovo je treća željeznička nesreća u DR Kongu u mjesec dana. Pet osoba je poginulo u nesreći putničkog voza prošlog mjeseca na stanici u Kalendi.

Željezničke nesreće u DR Kongu su česte i smrtonosne zbog oronulih šina i starih lokomotiva koje potiču još od 1960-ih.

Izvor: Agencije