Djeca u Keniji otkrivaju svemir

Zahvaljujući posebnom projektu, više od 30.000 kenijske djece dobilo je priliku zvijezde gledati izbliza. Neka od njih trajno su se zaljubila u astronomiju.

Za veliki broj osmoškolaca ovo je prvi put da imaju mogućnost izbliza istražiti misterije univerzuma. Oni stariji već su učili o Suncu, Mjesecu i drugim planetama. Ovaj put napravit će korak dalje.

U posebnoj kupoli sve je tamno i vlada tišina. Postepeno, počinju se javljati i prve zvijezde, a zatim i Mjesec s nevjerovatnim kraterima. Pomalja se i nevjerovatan prizor Zemlje sa Mjeseca, zatim čudesni Saturn. Djeca uče o čudesima svemira gledajući ga izbliza.

Prvo ‘svemirsko’ iskustvo

Za kenijsku djecu ovo je novo iskustvo. Djevojčica koja je prisustvovala gledanju svemira kaže da je vidjela Saturn i Jupiter i da je bilo jako zanimljivo. Njen vršnjak savladao je skeptičnost i sada je sretan.

“Ponekad sam mislio kako naučnici izmišljaju stvari, ali danas sam svemir gledao drugim očima”, rekao je.

Prije dvije godine astronom Suzan Murabana i njezin suprug odlučili su putovati državom s teleskopom i pružiti priliku djeci da vide zvijezde izbliza.

“U Keniji i Africi ovo se ne smatra nekom posebnom karijerom. Moja sreća bila je što sam upoznala ljude koji su mi prenijeli ljubav prema nauci. Upravo to i ja pokušavam učiniti s ovom djecom”, kaže Suzan Murabana.

Doprijeti do što većeg broja djece

Fokus njihovog rada je pripremanje naredne generacije astronoma. Nekolicina mladih ljudi pohađaju jedan od najboljih univerziteta u državi, koji odnedavno ima i katedru za astronomiju. Sada imaju 50 studenata. Diplomirani astronom Dennis Kiyeng kaže da je studij astronomije odabrao jer voli tu disciplinu, a ne zbog novca. S zalaskom sunca, na nebu su vidljivi mjesec i neke planete. Učenici stoje u redu da ih vide.

“Djeca su zadivljena što mogu vidjeti ono o čemu su samo čitala iz udžbenika. Zamisao nije ohrabriti ih da se bave astronomijom, nego im i pomoći da razumiju i cijene svemir”, izvještava Catherine Soi, novinarka Al Jazeere.

Cilj ovakvih i sličnih projekata je doprijeti do što većeg broja djece širom Afrike te podstaći njihovo zanimanje za svemir i astronomiju.

Izvor: Al Jazeera