Oglasi

Djeca u Keniji otkrivaju svemir

Zahvaljujući posebnom projektu, 30.000 kenijske djece ima priliku posmatrati tajanstveni svijet svemira.

Mali Kenijci istražuju misterije univerzuma

Zahvaljujući posebnom projektu, više od 30.000 kenijske djece dobilo je priliku zvijezde gledati izbliza. Neka od njih trajno su se zaljubila u astronomiju.

Za veliki broj osmoškolaca ovo je prvi put da imaju mogućnost izbliza istražiti misterije univerzuma. Oni stariji već su učili o Suncu, Mjesecu i drugim planetama. Ovaj put napravit će korak dalje.

U posebnoj kupoli sve je tamno i vlada tišina. Postepeno, počinju se javljati i prve zvijezde, a zatim i Mjesec s nevjerovatnim kraterima. Pomalja se i nevjerovatan prizor Zemlje sa Mjeseca, zatim čudesni Saturn. Djeca uče o čudesima svemira gledajući ga izbliza.

Prvo 'svemirsko' iskustvo

Za kenijsku djecu ovo je novo iskustvo. Djevojčica koja je prisustvovala gledanju svemira kaže da je vidjela Saturn i Jupiter i da je bilo jako zanimljivo. Njen vršnjak savladao je skeptičnost i sada je sretan.

"Ponekad sam mislio kako naučnici izmišljaju stvari, ali danas sam svemir gledao drugim očima", rekao je.

Prije dvije godine astronom Suzan Murabana i njezin suprug odlučili su putovati državom s teleskopom i pružiti priliku djeci da vide zvijezde izbliza.

"U Keniji i Africi ovo se ne smatra nekom posebnom karijerom. Moja sreća bila je što sam upoznala ljude koji su mi prenijeli ljubav prema nauci. Upravo to i ja pokušavam učiniti s ovom djecom", kaže Suzan Murabana.

Doprijeti do što većeg broja djece

Fokus njihovog rada je pripremanje naredne generacije astronoma. Nekolicina mladih ljudi pohađaju jedan od najboljih univerziteta u državi, koji odnedavno ima i katedru za astronomiju. Sada imaju 50 studenata. Diplomirani astronom Dennis Kiyeng kaže da je studij astronomije odabrao jer voli tu disciplinu, a ne zbog novca. S zalaskom sunca, na nebu su vidljivi mjesec i neke planete. Učenici stoje u redu da ih vide.

"Djeca su zadivljena što mogu vidjeti ono o čemu su samo čitala iz udžbenika. Zamisao nije ohrabriti ih da se bave astronomijom, nego im i pomoći da razumiju i cijene svemir", izvještava Catherine Soi, novinarka Al Jazeere.

Cilj ovakvih i sličnih projekata je doprijeti do što većeg broja djece širom Afrike te podstaći njihovo zanimanje za svemir i astronomiju.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.