Djeca s problemima u razvoju teško do stomatologa

Djeca s problemima u razvoju iz većine zemalja regije teško stižu do stomatologa. Mali je broj ustanova u kojima mogu dobiti cjelokupnu stomatološku uslugu.

Višemjesečne liste čekanja i putovanja do mjesta u kojima uopće mogu biti adekvatno zbrinuti veliki su problem i roditeljima i djeci. Zbog autizma, Anuru je potrebna 24-satna pažnja. U slučaju da ga zaboli zub, njegova majka ima dodatnu brigu.

Anura nema gdje odvesti, jer Stomatološki fakultet u Sarajevu, zbog nedostatka osoblja i sredstava te usluge, već nekoliko godina ne pruža. Zbog toga roditelji malih pacijenata s problemima u razvoju tragaju za privatnim ordinacijama.

Često potrebna opća anestezija

“Jedna takva intervencija roditelje košta 600 [konvertabilnih] maraka [300 eura], i to ukoliko imate sreće da se radi o jednom zubiću, eventualno dva. Tih 600 maraka podrazumijeva osnovne nalaze laboratorijske potrebne za uvod za opštu anesteziju”, kaže Aida Hrnjić, majka dječaka s autizmom.

Troškove refundira Zavod zdravstvenog osiguranja, ali procedura je, kažu roditelji, komplicirana. Osim toga, djeci s teškoćama u razvoju pri intervenciji često je potrebna opća anestezija. Zato je teško naći i privatne ordinacije koje rade takve zahvate. Nadležni roditeljima poručuju da ubrzano rade na ovom problemu.

“Nadamo se da će Zavod vrlo brzo prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i raspisati javni poziv i nadam se da osiguranici Kantona Sarajevo i djeca s posebnim potrebama neće morati tražiti pomoć van KS-a, da će to vrlo brzo biti riješeno u KS-u”, kaže Samir Turković, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

U Srbiji je nešto bolja situacija. Na Stomatološkom fakultetu u Beogradu postoji Centar za stomatološko zbrinjavanje osoba sa invaliditetom, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović. To je jedino mjesto gdje mogu dobiti cjelovitu stomatološku uslugu. Dio troškova finansira Fond za zdravstveno osiguranje, a za ostatak se snalaze uz pomoć donacija.

“Mi do dana današnjeg ja mislim nismo dobili da nam se pokriju materijalni troškovi, a oni su dosta veliki. Oni izgledaju po jednom pacijentu oko 200 evra, i to je onaj naš minus, jer ako ako uradimo 100, svake godine Stomatološki fakultet donira 20.000 evra”, kaže Zoran R. Vulićević, upravitelj Klinike za dečju stomatologiju.

Na termin se čeka tri mjeseca. Zbog kompleksnosti zahvata, ovdje se dnevno urade dvije do tri intervencije, što je malo u odnosu na ukupan broj korisnika.

Prespora procedura

“Ja lično mislim da bi bilo potrebno da se ima još dva organizovana centra. Možda ćemo ove godine uraditi 200 odraslih i dece, to nije ništa prema 20.000”, kaže Vulićević. 

U beogradskom centru liječe se i djeca iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na području Hrvatske stomatološke usluge u općoj anesteziji osobe s posebnim potrebama mogu dobiti u šest zdravstvenih centara. Anurova majka nada se da neće dugo čekati centar u Sarajevu. 

“Kad bi bilo ko iz tog ministarstva vidio patnju jednog djeteta kojeg bole tri zubića, koje ne dozvoljava da se stavlja na stolicu, ja mislim da bi se ta procedura malo ubrzala. Ali, nažalost, ide stvarno presporo”, kaže  Hrnjić.

Presporo i za još hiljade djece u regiji sa sličnim problemima.

Izvor: Al Jazeera