Djeca prehranjuju porodice u izbjeglištvu

Deseci tisuća sirijske djece rade kako bi prehranili svoje obitelji. Međunarodne humanitarne organizacije procjenjuju da blizu 40 posto sirijske djece smještene u Jordanu ne ide u školu.

Fawaz Mustafa, 15-godišnjak, trebao bi biti u školi. Međutim, od kada je njegova obitelj prije dvije i pol godine pobjegla za Halepa, radi kako bi je prehranio. Ranije je bio zaposlen u jednom kafiću. Sada radi u prodavnici zavjesa – 12 sati dnevno, šest dana u tjednu. Mjesečno zaradi 160 eura – novac bez kojeg njegova obitelj ne bi mogla plaćati stanarinu.

“Sanjam da se vratim u školu, ali drugačije ne možemo preživjeti. Zato sam počeo raditi, da bih prehranio obitelj i naučio nešto novo. Bolje je nego biti na ulici”, kaže Fawaz, izbjeglica iz Sirije.

Bez dozvole za rad

Fawaz je samo jedan od desetaka tisuća mladih Sirijaca u Jordanu koji su bili prisiljeni preuzeti odgovornost za brigu o obitelji. U pokrajini El-Mafraq se svuda mogu vidjeti sirijska djeca koja rade.

“Radim kako bih izdržavao obitelj. Volio bih se vratiti u školu, ponovno vidjeti normalno stanje u Siriji i vratiti se tamo nakon što [predsjednik Sirije Bashar] al-Assad padne”, kaže jedan dječak.

Zakon brani zapošljavanje mlađih od 16 godina, ali mnogi ovdje unajmljuju i mlađe Sirijce. Bez toga bi mnoge sirijske obitelji bile bez ikakvih prihoda, jer većina odraslih ne može dobiti dozvolu za rad. Humanitarne organizacije pokušavaju vratiti ovu djecu u školske klupe pružanjem novčane pomoći roditeljima.

“Centri poput ovog nalaze se diljem Jordana. U njima se organizira nastava za djecu koja rade. Tek dio njih kasnije napušta posao i nastavlja formalno obrazovanje. Većina sirijskih roditelja čija su djeca zaposlena kako bi preživjeli kažu da pomoć u novcu koji im humanitarne organizacije nude da bi djeca prestala raditi ne iznosi ni približno koliko djeca zarade”, izvještava iz Jordana reporterka Al Jazeere Nisreen al-Shamayleh.

Sve manje novca

Jedna obitelj mjesečno može dobivati 37 eura za dijete koje napusti posao i vrati se u školu. Ali, i ta pomoć je ukinuta zbog nedostatka sredstava od međunarodnih donatora.

“Kriza se sada već otegla, traje više od četiri godine. Donatori, naši partneri, imaju sve više problema da nađu onoliko novca koliko nam je potrebno. U međuvremenu, potrebe su sve veće. Na neki način, ovo je najgori mogući scenarij”, kaže Robert Jenkins, predstavnik UNICEF-a u Jordanu.

Mnoga sirijska djeca u izbjeglištvu nemaju ni osnovna dječija prava. A ona koja rade kažu da možda jesu nesretna, ali da im je drago što mogu koliko-toliko rasteretiti svoje obitelji koje su ostale bez ičega.

Izvor: Al Jazeera