Djeca među žrtvama udara Assadovih snaga

SOHR je saopćio da su među žrtvama četvoro djece i pripadnik volontera Civilne zaštite (Screenshot / YouTube)

Trideset ljudi, među kojima četvero djece je ubijeno, a deseci su ozlijeđeni u zračnim udarima ratne avijacije sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u području Istočne Gute kod Damaska.

Mete napada bile su škola i bolnica, na području koje kontroliraju snage sirijske opozicije.

Među ozlijeđenima je i veći broj medicinskog osoblja.

Današnji napad je jedan od najsmrtonosnijih incidenata od kad je na snagu prije više od mjesec dana stupio djelomični prekid neprijateljstva, navode opoziciji skloni aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji (SOHR) je saopćila da su ubijeni i ranjeni žrtve niza zračnih udara na grad Deir al-Asafir, koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika u Istočnoj Guti.

SOHR je saopćio da su među žrtvama četvoro djece i pripadnik volontera civilne zaštite.

Civilna zaštita, poznata kao Bijeli šljemovi u dijelovima Sirije koje kontroliraju opozicione snage, potvrdila je da je jedan od njihovih volontera, Mohammad Ghourani, poginuo dok je obavljao svoju dužnost.

Spasilačke misije

Bijeli šljemovi su sirijski civili koji izvršavaju opasne spasilačke misije nakon bombardiranja gradova u ovoj ratom razorenoj državi.

Nakon što stignu na mjesto napada, utrčavaju u razrušene objekte i pozivaju da li ima iko živ na toj lokaciji.

Sirijska vlada tvrdi da Front al-Nusra, ogranak Al-Kaide u Siriji, djeluje u istočnim predgrađima Damaska. Front al-Nusra i njihov rival, grupa Islamska država Irak i Levant, izuzeti su iz sporazuma o obustavi nasilja.

Sirijska opozicija tvrdi da Vlada predsjednika Bashara al-Assada gađa civile, uprkos primirju, prenosi AP.

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija je za napad u Deir al-Asafiru kazala da se radi o “masakru”, dodavši da današnji incident prijeti da prekine sporazum o obustavi nasilja i da naškodi mirovnim pregovorima koji se za dvije sedmice trebaju nastaviti u Ženevi.

Izvor: Al Jazeera i agencije