Djeca Madagaskara gladuju zbog suše

Gotovo 80 posto stanovnika južnog Madagaskara pati zbog nestašice hrane. Humanitarne organizacije poručuju da je zbog meteorološkog fenomena El Ninjo, koji je pogodio više država na jugu Afrike, velikom broju ljudi hitno potrebna pomoć.

Al Jazeerina ekipa posjetila je jednu kliniku gdje svakog tjedna roditelji dovode djecu na pregled. Medicinske sestre mjere težinu djece i roditeljima daju instrukcije o ishrani.

Poljoprivrednica Arivola Razafindavao ima sedmomjesečnog dječaka koji ne dobiva na težini koliko bi trebao. Njegova majka nema novca da kupi hranu koja mu je potrebna.

“Do sada bi trebalo biti mnogo više zelenila, ali dva mjeseca nije pala ni kap kiše. Ako se tako nastavi, žetva će propasti i neću imati čime prehraniti djecu”, žali se Arivola.

Ovogodišnji usjevi su joj propali upravo zbog nedostatka kiše. Sada je posadila manioku, vrstu slatkog krumpira, koja nije toliko hranjiva, ali je otpornija na loše vremenske uvjete.

Teške posljedice suše

“Poljoprivrednici u Alatsinainyju, blizu glavnog grada Antananariva, kažu kako plaćaju visoku cijenu suše, ali i nadaju se da će nekako preživjeti. Na jugu Madagaskara, posljedice suše mnogo su teže”, javila je Al Jazeerina reporterka Fahmida Miller.

Gotovo 50 posto djece mlađe od pet godina na Madagaskaru je neuhranjeno. Ako suša na jugu države potraje, mnogo više će ih trebati pomoć.

“Kiše još nema i to je izazvalo krizu i nestašicu hrane u tom dijelu države. Prema procjenama Svjetskog programa za hranu, 665.000 osoba na tom području nema dovoljno hrane”, upozorava Simeon Nanama iz UNICEF-a.

Mnoge obitelji praktički preživljavaju samo na plodovima kaktusa. Pješače i po pet sati dnevno kako bi nabavili hranu.

Ukupno 1,9 milijuna osoba pogođeno je sušom, a vlasti su proglasile izvanredno stanje.

Stručnjaci su poručili da je meteorološki fenomen El Ninjo, koji je prouzročio nedostatak padalina, prošao ali njegove posljedice još dugo će se osjećati.

Izvor: Al Jazeera