Djeca Istočne Ghoute traže pomoć preko društvenih mreža

Aktivisti i djeca predgrađa Damaska pokrenuli su kampanju #Iamstillalive kojom traže podršku za ovo sirijsko mjesto koje je pod intenzivnim napadima režimskih snaga (Anadolija)

Djeca opkoljene Istočne Ghoute, predgrađa sirijske prijestolnice Damaska, pokrenula su kampanju na društvenim mrežama pod nazivom „Još sam živ“, prenosi agencija Anadolija.

Kampanja je pokrenuta u cilju podizanja svijesti o stradanjima djece u ovom dijelu svijeta. Prema podacima, u napadima snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pristalica na Istočnu Ghoutu u posljednjih 13 dana stradala su 674 civila, uključujući i 127 djece. 

Aktivisti i djeca predgrađa Damaska pokrenuli su kampanju #Iamstillalive kojom traže podršku za ovo sirijsko mjesto koje je pod intenzivnim napadima režimskih snaga. 

Dječak Eymen izjavio je za Anadoliju kako je „hvala Bogu još živ“.

„Kažu da je ovdje primirje od 9 do 14 sati, ali lažu. Bombardiraju uprkos primirju. Svi nam lažu. Idemo na spavanje sa problemima i ustajemo sa njima“, poručio je ovaj dječak.

Prekinut humanitarni koridor

I dječak Islam je istog mišljenja.

„Umorni smo. Trudimo se preživjeti i prkosimo gladi“, poručio je.

Muhammed se boji aviona, a Abdulkayyum je ranjen u ruku.

Istočna Ghouta je opkoljena posljednjih pet godina, a humanitarni koridor za područje na kojem živi 400.000 osoba je prekinut.

U posljednjih osam mjeseci, snage sirijskog režima su intenzivirale opsadu Istočne Ghoute. Doprema hrane i lijekova su postali gotovo nemogući, a hiljade pacijenata je u stanju potrebe.

Izvor: Agencije