Djeca i žene žrtve u napadima Assadovih snaga na Idlib

Idlib, Sirija
Čelni čovjek Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osuđuje napade na civile, bolnice i škole u Idlbu (Anadolija)

Najmanje desetero civila je ubijeno, a 34 osobe su ranjene u artiljerijskim napadima koje su na naseljena mjesta u Idlibu izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Anadolija.

Lokalna civilna zaštita “Bijele beretke” priopćila je kako je režimska artiljerija u protekla 24 sata gađala ukupno 13 naseljenih mjesta na području provincije koja je pod kontrolom sirijske oporbe.

Mete napada bila su naselja u gradovima Khan Shaykhoun i Marra al-Numan.

Šef “Bijelih beretki” Mustapha Haj Yousud za Anadoliju je kazao da su među ubijenim civilima bile najmanje četiri žene i troje djece.

‘Režimski napadi vode u katastrofu’

“Novi režimski napadi vode u humanitarnu katastrofu nesagledivih posljedica. Previše je krvi proliveno u Idlibu. Najveće žrtve su djeca i žene. Masakr mora prestati”, poručio je Yousuf.

Mreža za ljudska prava u Siriji – SNHR je u posljednjem je izvješću navela da su u režimskim napadima od početka godine u Idlibu ubijena najmanje 63 civila.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je u rujnu prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi sigurne zone za civile.

Shodno dogovoru, oporbene snage su u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu izvele su niz artiljerijskih i zračnih napada u toj regiji.

Assad Kurdima: Država vas može zaštititi

Sirijski predsjednik izjavio je u nedjelju da Washington neće zaštititi oružane formacije koje se “klade” na pomoć SAD-a.

Agencija Reuters navodi kako je djelovao da se ovo odnosi na kurdske borce sa sjevera Sirije, koji imaju američku podršku, prenosi Tanjug.

“Amerikanci će vas strpati u džepove, da im možete poslužiti kao sredstvo za trampu, a to su već počeli raditi. Nitko vas neće zaštititi osim vaše države”, kazao je Assad.

Izvor: Agencije