Djeca bijelaca manjina u SAD-u

Manjinsko stanovništvo mnogo se brže razvija od bijele zajednice zbog visoke stope nataliteta (EPA)

Prema podacima američke Popisne službe, prvi put su djeca bijele boje kože mlađa od pet godina rasna ili etnička manjina.

Prema predviđanjima ove službe, bijela djeca mlađa od pet godina u SAD-u će ove godine ili naredne postati manjina.

Podaci iz 2012. godine, također, pokazuju da je prvi put nakon više od stoljeća veći mortalitet od nataliteta među Amerikancima bijele boje kože.

“Prirodno smanjenje broja desilo se nekoliko godina ranije nego što je predviđeno”, ističe se u saopćenju, prenosi Srna.

Brži razvoj manjina

Posljednji podaci objavljeni su godinu dana nakon što je istraživanjem utvrđeno da su bijelci u SAD-u postali manjina među bebama.

Podaci, također, pokazuju da će u narednih pet godina manjine činiti više od pola djece ispod 18 godina.

Zavod za statistiku očekuje daljnje opadanje u broju rođenih beba bijelaca, dok generacija “baby boomera” stari, navodi se u saopćenju.

Manjinsko stanovništvo mnogo se brže razvija od bijele zajednice zbog visoke stope nataliteta, što je posebno izraženo kod zajednice Hispanoamerikanaca, ali i zbog imigracije.

Međutim, podaci ukazuju na to da i bijelo američko stanovništvo bilježi manja povećanja broja usljed imigracije iz Evrope.

Manjinska grupacija koja se najbrže razvija su Azijati, čiji je broj tokom prošle godine povećan za 2,9 posto i Hispanoamerikanci, kojih je više za 2,2 posto. 

Izbor: Agencije