‘Django’ otvorio filmski festival u Berlinu

'Django' je djelo debitantskog režisera Étiennea Comara (Reuters)

Francuski film o džez-gitarističkom virtuozu koji je živio pod nacističkom vlašću otvorio je Međunarodni filmski festival u Berlinu, prvi od četiri velika evropska praznika filma.

Django, djelo debitantskog režisera Étiennea Comara, prvi je od 18 filmova koji se natječu za najveću nagradu festivala, “Zlatni medvjed”, prenosi Fena.

Film inspiriran životnom pričom gitariste Djanga Reinhardta opisuje život romskog muzičara u Francuskoj pod nacističkom okupacijom 1943. godine.

I pored činjenice da su brojni Romi proganjani i ubijani širom Evrope u nacističkim logorima smrti, Reinhardt je prvobitno vjerovao da ga porodica može spasiti.

On je svirao svoju gitaru na rasprodanom koncertu u Parizu, uživajući u vlastitoj popularnosti.

‘Šarolik’ program

“Sloboda koju vam muzika pruža u složenim vremenima tema je ovog filma”, izjavio je Comar novinarima.

Ovogodišnji “šarolik” program Berlinskog filmskog festivala uključuje dramu Orena Movermana Večera, s Richardom Gereom i Laurom Linney u glavnim ulogama, dokumentarac o umjetniku Josephu Beuysu njemačkog režisera Andresa Veiela, te crnu političku komediju Zabava britanske režiserke Sally Potter.

Sedmočlani žiri, predvođen holandskim režiserom Paulom Verhoevenom, objavit će dobitnike “Zlatnog medvjeda” i ostalih nagrada na ceremoniji koja će biti održana 18. februara.

Verhoeven je izjavio kako se nada da će vidjeti različite i, “nadajmo se, kontroverzne” filmove, tako da “ćemo mi, kao žiri, imati zaista usijane rasprave”, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije