Disney zbog ‘hakuna matata’ optužen za kolonijalizam

Disney je 2003. u Sjedinjenim Američkim Državama dobio pravo na patent, zaštitivši tako upotrebu fraze na odjeći i obući (EPA)

Više od 50.000 osoba potpisalo je peticiju u kojoj se Disney optužuje za „kolonijalizam i pljačku“ nakon što je ta američka kompanija patentom zaštitila svahili frazu „Hakuna matata“, piše britanski Guardian u srijedu, prenose agencije.

Taj izraz na svahiliju znači „nema problema“. Svahili je zvanični jezik u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i DR Kongu, a koristi se širom istočne Afrike.

Peticija kojom se Disney poziva da odustane od patenta potpisivana je prije izlaska nove verzije filma „Kralj lavova“ (Lion King) slijedećeg leta, a u kom glasove daju Beyonce, Donald Glover i drugi.

Izraz je najprije popularizirao kenijski bend „Them Mushrooms“ koji je 1982. u singlu koji je dostigao platinasti status koristio frazu „hakuna matata”. On se potom našao u „Kralju lavova“ iz 1994. godine, a pjesmu „Hakuna Matata“ u tom crtanom filmu su napisali Elton John i Tim Rice.

Prisvajanje kulture

Disney je 2003. godine u Sjedinjenim Američkim Državama dobio pravo na patent, zaštitivši tako upotrebu fraze na odjeći i obući.

Inicijator peticije, Shelton Mpala optužio je kompaniju za prisvajanje kulture, dok je profesor Kimani Njogu, predsjedavajući grupe za napredak kulturnih i jezičkih prava u Keniji, naveo da je patent neetičan.

„Ne može se dozvoliti Disneyju da patentira nešto što nije izmislio“, naveo je Mpala.

Njogu kaže kako je „hakuna matata“ više od fraze i da su „Them Mushrooms“ od toga napravili „životni stil – zabave, odmaranja, sreće“.

Disney nije komentirao.

Izvor: Agencije