Diskriminacija palestinskih srednjoškolaca u Izraelu

Mnogo manji procenat izraelskih Palestinaca koji pohađaju srednje škole uspijeva položiti maturu u odnosu na njihove jevrejske kolege. Palestinski aktivisti tvrde kako je jedan od razloga školski plan i program zasnovan na takozvanim jevrejskim vrijednostima.

Vrijeme je matura u Izraelu… U srednjoj školi u Nazaretu, na sjeveru Izraela, mladi izraelski Palestinci polažu ispite iz nekoliko ključnih predmeta. Dio procesa upisa na fakultet je i ispit iz građanskih prava i dužnosti, ali sve je više palestinskih učenika koji na njemu padaju. Tek ga polovina položi, u odnosu na blizu dvije trećine izraelskih Jevreja.

Palestinski obrazovni zvaničnici smatraju kako je jedan od uzroka loših rezultata to što ispitna pitanja ne predstavljaju realnost života palestinskih učenika u Izraelu. Navode kako se u gradivu uči o pravima manjina i jednakosti, dok u stvarnosti Palestinci nisu jednaki.

“Izrael se definira kao jevrejska i demokratska država. To je kontradikcija. Kad polažemo ispite, prisiljeni smo odgovarati o stvarima u koje ne vjerujemo, koje su u suprotnosti s tim kako moramo živjeti”, dodaju.

Širi problemi

“Palestinski socijalni aktivisti kažu kako su loši rezultati na ispitima jasan pokazatelj širih problema s kojima se suočavaju Palestinci u Izraelu. Iako čine više od 20 posto stanovništva, njihova zajednica dobija tek nešto manje od šest posto državnog budžeta”, iz Nazareta javlja novinar Al Jazeere.

Uz hronični nedostatak sredstava za osnovne službe u njihovoj zajednici, više od polovine Palestinaca u Izraelu živi ispod granice siromaštva. Proteklih godina izraelske vlasti su, također, usvojile više od 50 zakona koje borci za ljudska prava nazivaju diskriminirajućim za Palestince i ističu da se time učvršćuje njihov status građana drugog reda u Izraelu.

“Budućnost palestinske zajednice u Izraelu nije samo izloženost diskriminaciji. Palestinci se sprečavaju da koriste normalna demokratska sredstva kako bi situaciju promijenili te tražili osnovna ljudska prava i jednakost”, ističe aktivista Muhammad Zeidan.

Iz izraelskog Ministarstva obrazovanja kažu kako će posvetiti “stotine sati” poboljšanju stanja u školama u palestinskim zajednicama, ali ne govore šta to tačno znači i kada će početi. Za sada, čini se da će palestinski učenici širom Izraela nastaviti postizati loše rezultate na ispitima presudnim za njihovu budućnost.

Izvor: Al Jazeera