Direktoru Burberryja smanjena plata 75 posto

Burberry prošlog mjeseca prijavio pad godišnjeg profita od deset posto (Reuters)

Plata generalnog direktora britanske luksuzne modne kuće Burberry Christophera Baileyja bit će srezana za 75 posto, pošto kompanija nije uspjela ostvariti ciljani profit u svjetlu izazovnog globalnog okruženja i usporavanja kineske ekonomije, javljaju agencije.

U godišnjem izvještaju kompanije navodi se kako će Baileyju biti isplaćeno 1,9 miliona funti (2,75 miliona dolara), što je znatno manje u odnosu na 7,5 miliona funti (10,7 miliona dolara) iz finansijske 2014/2015. godine, prenosi američka agencija AP.

“Bailey i drugi vodeći rukovodioci u kompaniji nisu dobili bonuse, jer je prilagođeni profit prije oporezivanja ispod ciljane granice koju je odredio komitet za plate”, navodi se u izvještaju kompanije.

Usporavanje u Aziji

Ovaj modni brend je pogođen usporavanjem tražnje na ključnim azijskim tržištima, poput Hong Konga, ali i manjom potrošnjom kineskih turista u Evropi.

Burberry je prošlog mjeseca prijavio pad godišnjeg profita od deset posto, dok su dionice te kompanije u proteklih godinu dana pale za 35 posto.

Izvor: Agencije