Direktor WHO-a objavio preduslove sa ukidanje mjera u Evropi

Pacijenti treba da se na vrijeme testiraju, izoluju i da se identifikuju njihovi kontakti, rekao je Kluge

Doktor Hans Henry Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu poručio je zemljama da pažljivo postupaju kada je u pitanju ublažavanje restriktivnih mjera.

„Nad Evropom su se spustili oblaci epidemije. Broj slučajeva širom kontinenta nastavlja da raste“, rekao je Kluge, prenio je Tanjug.

On je upozorio da se tokom prethodnih 10 dana broj zaraženih udvostručio i stigao do brojke od miliona, što je oko 50 posto od ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Kluge je objavio da najpogođenije zemlje u Evropi, Italija, Španija, Njemačka, polako bilježe optimističnije rezultate.

Ipak, naglasio je da su predstojeće sedmice vrlo kritične za Stari kontinent i da od ponašanja „svakoga od nas“ zavisi i ponašanje virusa.

Kluge je naveo šta bi sve države trebalo da osiguraju prilkom ublažavanja donijetih restriktivnih mjera, a to su prije svega dokazi da je prenošenje virusa pod kontrolom.

Nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema

Drugi preduslov je da zdravstveni sistem nesmetano funkcioniše, što znači da pacijenti mogu na vrijeme da se testiraju, izoluju i da se identifikuju njihovi kontakti koji će biti smješteni u karantin.

Kao treći uslov, on je naveo to da bude osigurano da se rizik o širenju sveo na minimum u posebnim mjestima poput staračkih domova, ustanova za mentalno oboljele kao i prenaseljenim mjestima.

Zatim, treba osigurati da budu utvrđene sve potrebne mjere na radnim mjestima – distanciranje, dezinfekciona sredstva, da je kontrolisan rizik od unošenja virusa u zemlju, kao i da društvo ima svoj glas i da je uključeno u period tranzicije.

„Moja poruka je: Ako ne možete da osigurate ove kriterije, razmislite ponovo prije ublažavanja ograničenja“, rekao je.

On je naglasio da virus može brzo da savlada i najbolje zdravstvene sisteme u Evropi.

On je poručio da se države ugledaju jedne na druge, posebno one koje već najavljuju ublažavanje mjera.

Izvor: Agencije