Oglasi

Direktor tvrdi da je smijenjen jer se suprotstavio Trumpu

Predsjednik SAD-a u javnosti promovira lijek za malariju kao lijek za korona virus, a doktor Rick Bright to opovrgava.
Bright i njegovi advokati traže da njegov slučaj ispitaju nadležne državne, ali i nezavisne institucijeEPA-EFE

Bivši direktor američke Agencije za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) Rick Bright tvrdi da je smijenjen zbog toga što se suprotstavljao politički motiviranim naporima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da promovira lijek protiv malarije kao lijek protiv bolesti COVID-19, pri čemu za to ne postoje dokazi.

Tvrdi da je smijenjen i postavljen na nižu funkciju zato što se suprotstavio promociji upotrebe hidroksihlorokina kao lijeka protiv bolesti COVID-19, što zagovara Trump.

Bright kaže da su Trumpovi potezi politički motivirani, kao i da je taj lijek opasan i da ne postoje dokazi za njegovu efikasnost u borbi protiv novog korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Američko Ministarstvo zdravstva navodi da je upravo Bright tražio dozvolu za hitnu upotrebu hidroksihlorokina i hlorokina, dok on tvrdi da je insistirao na tome da njihova upotreba bude ograničena na manju grupu pacijenata, onih koji su hospitalizirani zbog bolesti COVID-19 i koji su pod ljekarskim nadzorom.

Rasprava među ljekarima

U međuvremenu Trump u javnosti promovira lijek protiv malarije kao lijek protiv korona virusa iako je nedavno istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama, kojim je obuhvaćeno 368 pacijenata, pokazalo da nema dokaza da hidroksihlorokin pomaže u liječenju bolesti COVID-19, kao i da je zabilježen veći broj smrtnih slučajeva među pacijentima koji su ga koristili.

Ta studija izazvala je raspravu među ljekarima jer su ga mnogi bili spremni koristiti kao terapiju u liječenju korona virusa.

Bright i njegovi advokati traže da njegov slučaj ispitaju nadležne državne, ali i nezavisne institucije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.