Oglasi

Direktor njemačkog instituta: Vakcine će biti odobrene 2021.

Direktor Instituta 'Paul Ehrlich' je upozorio da će biti potrebno da prođe neko vrijeme da bi počela vakcinacija protiv korona virusa.
Trenutno se u svijetu razvija više od 200 vrsta vakcina protiv korona virusaEPA

Direktor njemačkog regulatornog tijela za vakcine Klaus Cichutek izjavio je da očekuje da će prve vakcine protiv korona virusa biti odobrene u Evropi početkom 2021. godine.

Cichutek, koji je direktor Instituta "Paul Ehrlich", upozorio je, međutim, da će biti potrebno da prođe neko vrijeme da bi počela vakcinacija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

"Naša jasna očekivanja su da će, prema najnovijim istraživanjima Evropske agencije za lijekove, vakcine dobiti odobrenje za stavljanje u promet u Evropi početkom naredne godine", poručio je Cichutek.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi broj žrtava COVID-19 u svijetu mogao narasti na dva miliona prije početka korištenja djelotvorne vakcine, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemija.

Više od 200 vrsta vakcina

Grupa vodećih naučnika britanskog Kraljevskog koledža je saopćila da ni efikasna vakcina protiv korona virusa neće na proljeće vratiti život u normalu.

Iako se vakcina često doživljava kao "sveti gral", koji će okončati pandemiju, naučnici u izvještaju ističu da moramo biti realni u pogledu toga šta ona uistinu može postići i kada.

Trenutno se u svijetu razvija više od 200 vrsta vakcina protiv korona virusa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.