Direktor Amnestyja u Turskoj osuđen na šest godina zatvora

Kilica turske vlasti optužuju za članstvo u pokretu imama Fethullaha Gulena (EPA)

Dvoje bivših čelnika Amnesty Internationala u Turskoj osuđeno je u petak na zatvorsku kaznu za terorističko djelovanje, objavio je AI, nakon suđenja koje je postalo simbol represije nad civilnim društvom nakon neuspjelog puča 2016. godine.

Taner Kilic, bivši predsjednik AI-ja u Turskoj, osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora, zbog “članstva u terorističkoj organizaciji”, a Idil Ester, bivša direktorica, na dvije godine i mjesec dana, zbog “pomaganja terorističkoj organizaciji”.

Još dvoje aktivista za ljudska prava osuđeni su na istu kaznu kao Ester, a sedmero, među kojima Nijemac i Šveđanin, pušteno je na slobodu, objavio je Amnesty na Twitteru, prenosi Hina.

“Sramota. To su apsurdne optužbe, za koje nema nikakvih dokaza”, reagirao je na Twitteru Andres Gardner, istražitelj za AI u Turskoj.

“Nećemo odustati sve dok ih ne oslobode”, dodao je.

Kilica, aktuelnog počasnog predsjednika Amnestyja u Turskoj, turske vlasti optužuju za članstvo u pokretu imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara smatra organizatorom propalog vojnog udara u ljeto 2016. godine.

Glavni dokaz tužiteljstva je Kilicevo korištenje ByLocka, kodirane mobilne aplikacije za slanje sms poruka kojom su se koristili Guelenovi pristalice, tvrdi Ankara.

Deseci hiljada uhapšenih

No, u policijskom izvještaju navodi se da Kilic nije imao tu aplikaciju na svom mobitelu.

Kilic je uhapšen 2017. godine i pušten nakon 14 mjeseci pritvora.

Mnoge nevladine organizacije ocjenjuju da je ovo suđenje potvrda zaoštravanja stavova turskih vlasti prema civilnom društvu u prilikama ograničavanja sloboda nakon neuspjelog puča 2016. godine.

Turske vlasti su nakon pokušaja vojnog udara počela masovne čistke, u kojima su uhapšeni deseci hiljada ljudi, među njima novinari kritični prema vlasti i istaknute osobe civilnog društva.

Izvor: Agencije