Oglasi

Direktiva EP-a: Deset dana očinskog dopusta

Evropski parlament za zemlje članice Evropske unije uvodi novo pravo na plaćeni dopust za brigu o bližim srodnicima.
Nova direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u 'Službenom listu' Evropske unijeEPA-EFE

Evropski parlament je u četvrtak izglasao novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja djeteta.

Dodaje se kako se uvodi novo pravo na plaćeni dopust za brigu o bližim srodnicima, prenose agencije.

Nova direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Evropske unije, a države članice imaju rok od tri godine unutar kojeg nova pravila moraju unijeti u svoja zakonodavstva.

Direktiva, između ostalog, predviđa najmanje deset radnih dana očinskog dopusta plaćenog jednako kao bolovanje, dva mjeseca neprenosivog plaćenog roditeljskog dopusta, pet dana godišnjeg dopusta za njegovatelje i fleksibilnije uvjete za rad, uključujući rad na daljinu.

Minimalni standard

Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja djeteta, uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na nivou EU-a za rodiljni dopust.

Države članice mogu dati duži i bolje plaćeni dopust jer se na nivoa EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.

Pravila, također, predviđaju pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva mjeseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog.

Uvodi se i novo pravo radnika, skrbnički dopust, prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za brigu o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.