Oglasi

Diplome Sandhursta za bh. oficire

Potporučnik Darko Miloloža diplomirao je na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Londonu, a uskoro će diplomirati i njegov prijatelj Jasmin Čolić.

Na Kraljevskoj vojnoj akademiji  u Londonu, jednoj od najprestižnijih na svijetu, prvi je put u historiji diplomirao je jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok se još jedan pripadnik i dalje školuje.

Darku Miloloži i Jasminu Čoliću iz Livna školovanje je platilo britansko Ministarstvo odbrane.

Ovo zahtjevno školovanje za oficira traje godinu dana.

Na svečanoj dodjeli diploma u Sandhurstu bila je i reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Kako je izvijestila, na Kraljevskoj Vojnoj akademiji su kadeti iz Velike Britanije, ali i 13 stranih zemalja.

Prestižna vojna škola

Potporučnik Darko Miloloža, diplomirani ekonomista, koji se odlučio za vojnu karijeru, diplomirao je na Akademiji gdje se školovao uz prinčeve iz Saudijske Arabije, Omana i Bahreina.

"Uzbuđen, nakon dugih treninga, konačno je došao taj dan. Postajem časnik i iskreno [ovo je] jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu", rekao je Miloloža.

Kako je izvijestila Kiseljak, iza 200 mladića koji su diplomirali, je godinu dana mukotrpnog školovanja.

"Kadetima danas vjerojatno najmanje smeta ova kiša, jer oni su bili na terenu i po puno gorim vremenskim uvjetima. Sandhurst nije slučajno jedna od najprestižnijih vojnih škola na svijetu", rekla je ona.

Ispiti su teški - od vanjske politike do historije i informatike.

Cipele uvijek moraju biti ulaštene do savršenstva, a terenska nastava, kaže Miloloža, ide do granice izdržljivosti.

"Vi ste kamenčić kojeg oni ubace u limenu kutiju i samo vas tresu. Strogi su jako? Da, to je u junior, tu gdje vas stave pod pritisak da vide kako djelujete pod pritiskom. Znači, guraju vas do vaših krajnjih granica", pojašnjava on.

Zna to i njegov prijatelj, Jasmin Čolić, koji će diplomirati za četiri mjeseca.

"Znači, ako je netko rang više od tebe, ti ga uvijek moraš oslovljavati s višim rangom, a to znači 'Sir', gospodin", kaže on.

Pošto je Miloloža potporučnik, kako ga, onda, oslovljava Čolić?

"Ja i Darko, mi smo Bosanci, mi se oslovljavamo sa – jarane", kaže Miloloža.

Dvojica jarana, inače prijatelji iz djetinjstva, prošla su zajedno jednu od najtežih vojnih obuka na svijetu.

Prenijet će znanje kolegama u BiH

"Darko je bio odličan ambasador Bosne i Hercegovine. On je jedan od glavnih likova u vodu, jer ima osobnost, otvoren je i pričljiv, i uključen u sve", kazao je kapetan Robert Navarro de Paz.

"Jasmin je čvrst karakter, svi vole njegovo društvo i njegove priče o Bosni. I engleski kadeti ga cijene, on je dobar dečko i ovdje mu dobro ide", kaže kapetan James Walker.

Major Nathan pojašnjava da kadeti pohađaju jednu od najzahtjevnijih obuka na svijetu.

"To je vrlo zahtjevna godina, 44 sedmica ukupno. Teško je od početka do kraja. Ali, i posao mladog časnika danas je veoma zahtjevan i samim time što je ovo školovanje tako teško, to im daje snagu za kasnije u životu", kaže on.

Obojici kadeta iz BiH kod kuće su osigurana radna mjesta u Oružanim snagama.

"Vjerujem da će oni svoja iskustva i znanja koja su stekli ovdje iskoristiti i prenijeti drugim mladim ljudima u OSBiH", kaže Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH.

Kako kaže general-pukovnik Miladin Milojčić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, "BiH nema vojnih škola, prema tome, dobiti jednog oficira koji je diplomirao na prestižnoj akademiji Ujedinjenog Kraljevstva izuzetno puno znači za OSBiH".

"Iduće godine imat će dvojicu. Darku je među prvima čestitao njegov prijatelj iz djetinjstva, Jasmin", javila je Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.