Oglasi

Diplomate: Gibraltar jedina prepreka sporazumu o Brexitu

Španija prijeti protivljenjem sporazumu ako ne dobije garanciju na pravo veta na buduće pregovore o Gibraltaru.
GibraltarBritanska premijerka rekla je da su konstruktivno pregovarali s EU-om o Gibraltaru i usko sarađivali sa ŠpanijomReuters - Arhiva

Pitanje Gibraltara jedino je koje još treba riješiti za postizanje globalnog sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, ocijenili su u petak diplomatski izvori nakon sastanka u Bruxellesu.

Zbrka u vezi s tim teritorijem jedino je još otvoreno pitanje i treba se dogovoriti o tekstu sporazuma, kazao je jedan diplomat nakon sastanka na visokoj razini nacionalnih pregovarača iz 27 zemalja članica EU-a, dva dana prije ključnog samita.

Drugo problematično pitanje – buduća prava ribolova u britanskim teritorijalnim vodama – riješeno je, rekao je drugi diplomatski izvor.

Španija traži pravo veta

"Stvari napreduju, nazire se svjetlo na kraju tunela", kazao je diplomatski izvor, kako prenosi Hina.

"Naporno radimo", kratko je komentirao glavni pregovarač 27 zemalja EU-a Michel Barnier nakon tog sastanka.

Španjolska je zaprijetila da će se usprotiviti svakom sporazumu o Brexitu ako ne dobije jamstva da će raspolagati pravom veta na buduće pregovore u vezi s Gibraltarom, britanskim teritorijem na jugu Španjolske koji traži neovisnost.

"Svaki sporazum između EU-a i Britanije mora unaprijed dobiti zeleno svjetlo Španjolske kad je riječ o Gibraltaru", rekla je glasnogovornica vlade Isabel Celaa u petak.

"Stvarno smo otvoreno i konstruktivno pregovarali s EU-om u područjima povezanim s Gibraltarom i usko smo surađivali sa Španjolskom", rekla je u petak glasnogovornica britanske premijerke Therese May.

Konzervativna će se čelnica u subotu navečer sastati u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom uoči izvanrednog samita na kojem bi trebao biti skiciran sporazum britanskog povlačenja i okvir britanskih odnosa s EU-om nakon Brexita. 

May: EU neće ponovo pregovarati

May je u petak kazala da Europska unija neće ponovno pregovarati o Brexitu ako britanski parlament odbije aktualnu verziju sporazuma o izlasku.

"Ne vjerujem da će nam dati bolji sporazum ako im kažemo 'Ljudima se ovaj ne sviđa, možemo li dobiti drugi?", kazala je za BBC Radio.

Čelnica sjevernoirskog DUP-a Arlene Foster smatra, pak, da bi May morala zatražiti od Europske unije bolji ugovor o razdruživanju.

Kazala je kako je pogrešno reći da postoje samo dvije opcije – dogovor koji je ispregovarala May ili izlazak bez sporazuma.

Postoji i opcija boljeg sporazuma, smatra Foster.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.