Diplomate: Evropski plan za trgovinu s Iranom se raspada

Iran je upozorio da bi mogao raskinuti međunarodni sporazum o ograničavanju svog nuklearnog programa (EPA)

Posebna evropska inicijativa kojom se želi zaštititi trgovinu s Iranom od ponovo nametnutih američkih sankcija mogla bi propasti, jer nijedna država članica ne želi biti njen domaćin, strahujući od američke odmazde.

Evropski diplomati kazali su da će glavne evropske sile, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, povećati pritisak na Luksemburg da primi takozvani mehanizam posebne namjene nakon što je Austrija odbila njime upravljati, što je cijeli projekt dovelo do ruba propasti.

Ulozi su veliki jer je Iran upozorio da bi mogao raskinuti međunarodni sporazum o ograničavanju svog nuklearnog programa koji je 2015. godine potpisao sa svjetskim velesilama ako Unija ne uspije sačuvati ekonomske pogodnosti zajamčene tim sporazumom, iz kojeg je SAD istupio u maju.

Mehanizam živ, u pogrešnom smjeru

Mehanizam posebne namjene je svojevrsna klirinška kuća, koju bi se moglo koristiti za razmjenu iranske nafte i plina za evropsku robu zaobilazeći američke sankcije, koje se temelje na dolaru kao globalnoj valuti za trgovinu naftom.

Cilj je bio da mehanizam pravno bude spreman u novembru, a operativan iduće godine, no nijedna zemlja nije se ponudila da mu bude domaćinom, kazalo je šestero diplomata Reutersu.

Austrija je odbila, Belgija i Luksemburg su druge opcije, ali su izrazile rezerviranost, kazali su diplomati.

Strahuju da bi to što se mehanizam oslanja na lokalne banke za trgovinu s Iranom moglo rezultirati američkim sankcijama i onemogućiti njihovim bankama pristup američkim tržištima, objasnili su.

“Austrija je doista odbila. Mehanizam nije mrtav, ali ne ide u dobrom smjeru. Pokušat ćemo ponovno s Luksemburgom, ali nemamo nikakvih iluzija”, rekao je jedan evropski diplomata.

Glasnogovornik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova to je potvrdio, objasnivši da u vezi s tim planom postoji još puno nepoznanica.

Više simboličan nego efikasan

Administracija američkog predshednika Donalda Trumpa poručila je u utorak da neće oklijevati kazniti Evropljane zbog kršenja sankcija i izrazila uvjerenost da će naposljetku prihvatiti stavove Washingtona.

Mehanizmom se želi zaobići globalni doseg američkog finansijskog sistema, koristeći posrednika u EU za trgovinu s Iranom.

Tako bi Evropljani mogli plaćati iransku naftu evropskom robom i uslugama jednake vrijednosti.

Evropske diplomate upozoravaju, međutim, da taj mehanizam ne bi bio dovoljan da sačuva svu trgovinu s Iranom te da bi u početku bio više simboličan nego efikasan.

Izvor: Agencije