Diplomata: SAD ne želi vojnu intervenciju u Venecueli

Ekonomski kolaps Venecuele potakao je humanitarnu krizu (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne traže vojnu intervenciju kao rješenje za ekonomsku i političku krizu u Venecueli, izjavio je jedan američki diplomat.

Washington je početkom ove godine drugi mandat venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, osvojen na izborima 2018. godine, ocijenio kao nelegitiman, a izbore kao farsu i prevaru, priznavši pritom opozicionog čelnika Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika.

Guaido, koji predsjeda Kongresom kojim vlada opozicija, u januaru se pozvao na Ustav kako bi preuzeo privremeno predsjedništvo, tvrdeći kako je Madurov ponovni izbor 2018. godine bio prevara.

SAD da priprema za invaziju

Guaida je kao legitimnog venecuelanskog predsjednika priznalo više od 50 država.

U srijedu je SAD otvorio predstavništvo za odnose s Venecuelom sa sjedištem u Kolumbiji, a s ciljem osiguranja američkog diplomatskog predstavništva privremenoj vladi Guaida, kao i nastavka vršenja pritiska za Madurov odlazak, koje se ogleda i u širokim sankcijama koje je SAD uveo Venecueli.

“Ono što želimo nije vojna intervencija međunarodne zajednice, već mirno, političko i demokratsko rješenje krize, zasnovano na Ustavu Venecuele“, rekao je otpravnik poslova predstavništa James Story u razgovoru objavljenom na internetskoj stranici venecuelanskih novina 2001.

Ekonomski kolaps Venecuele potakao je humanitarnu krizu, a Maduro često optužuje SAD da priprema za invaziju na Venecuelu, radi kontrole njenih ogromnih naftnih resursa i uklanjanja socijalističkog vodstva države.

Upitan što bio poručio građanina Venecuele koji traže vojnu intervenciju, često putem društvenih medija, Story je kazao kako je već bilo vojne intervencije od strane Madurovih stranih saveznika.

“U državi postoje ruski vojni oficiri… a znamo i kako ima puno kubanskih vojnih oficira. Zašto? Zato što žele da Maduro ostane”, kazao je Story.

Prekinuti pregovori u Norveškoj

Guaidovi saveznici i predstavnici Vlade u maju su počeli dijalog i pregovore uz posredovanje Norveške radi traženja rješenja za političku krizu.

Madurova delegacija je prošlog mjeseca prekinula učešće, u znak protesta zbog novih američkih sankcija.

Maduro je, pak, u televizijskom razgovoru emitiranom u subotu, rekao kako je njegova Vlada nastavila kontakt i s opozicijom, i s norveškom Vladom.

Obećao je “dobre vijesti o procesu dijaloga” u narednim danima, ali nije kazao kada će ponovo početi.

Izvor: Agencije