Dio pobunjenika odbija tursko-ruski plan za Idlib

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ofanziva na područje Idliba značila humanitarnu katastrofu (EPA)

Jedna pobunjenička frakcija iz regije Idlib, na sjeverozapadu Sirije, odbila je tursko-ruski sporazum, kojim se od pobunjenika zahtijeva da se povuku iz demilitarizirane zone, te su pozvali pobunjenike na nove vojne operacije.

Iako frakcija Huras al-Din nije glavna pobunjenička grupa u Idlibu, njen poziv pokazuje kako bi se provedba sporazuma koji su prošle sedmice postigle Turska i Rusija mogla zakomplicirati.

Najmoćnija grupa na sjeverozapadu Tahrir al-Sham tek treba objaviti svoj stav o tom dogovoru, po kojem pobunjenici moraju napustiti demilitariziranu zonu do 15. oktobra.

Tahrir al-Sham je koalicija pobunjeničkih grupa, kojom dominira frakcija ranije znana pod imenom Front al-Nusra, koja je bila službeno krilo mreže Al-Kaida do 2016. godine.

Očekuje se stav grupe Tahrir al-Sham

Stav te frakcije bit će ključan za provedbu sporazuma, prenosi Hina agenciju Reuters.

Udruženje pobunjeničkih grupa koje su u savezništvu s Turskom, Nacionalni front za oslobođenje, objavilo je da će “potpuno sarađivati” s Ankarom, no odbacilo je da će se razoružati ili predati teritoriju.

Grupa Huras al-Din je formirana ranije ove godine od boraca koji su izašli iz Tahrir al-Shama (Front a-Nusra), kad se razišla s Al-Kaidom.

Ta frakcija, koja uključuje i inozemne pobunjenike, tursko-ruski sporazum je proglasila planom “eliminacije džihadističkog projekta” na Levantu.

“Savjetujemo našu braću mudžahedine u ovoj ključnoj i opasnoj fazi … da počnu vojne operacije protiv neprijatelja vjere, kako bi osujetili njihove planove”, piše u saopćenju objavljenom u subotu.

Demilitarizirana zona koju su dogovorile Moskva i Ankara bit će široka između 15 i 20 kilometara i protezat će se uz dodirnu liniju pobunjenika i boraca sirijske Vlade.

U neizvjesnosti tri miliona ljudi

U njoj će patrolirati turske i ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je kako će kompletno opozicijsko teško naoružanje, artiljerija, tenkovi i raketni sistemi, biti uklonjeni iz zone do 10. Oktobra.

U Idlibu živi gotovo tri miliona ljudi, a oko pola njih su Sirijci koji su izbjegli od rata iz drugih dijelova te zemlje.

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ofanziva na to područje značila humanitarnu katastrofu.

Izvor: Agencije