Oglasi

Dio Berlinskog zida u Washingtonu

Dio zida koji je nekada dijelio Berlin stigao je u sjedište State Departmenta.
Na dijelu zida nalaze se potpisi državnika koji su odigrali ključnu ulogu u ukidanju podjela u Evropi EPA

Dio Berlinskog zida na koji su se potpisali državnici zaslužni za rušenje Željezne zavjese stigao je u State Department.

Na njemu su potpisi bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha starijeg, nekadašnjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, njemačke kancelarke Angele Merkel, vođe poljskog pokreta Solidarnost Lecha Walese, bivšeg američkog državnog sekretara Jamesa Bakera i drugih državnika koji su odigrali ključnu ulogu u ukidanju podjela u Evropi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Američki državni podsekretar Patrick Kennedy primio je dio zida u povodu 54. godišnjice zatvaranja granice između istočnog i zapadnog dijela Berlina.

Taj simbol Hladnog rata bit će izložen u muzeju i edukacijskom centru koji se trenutno gradi u sjedištu State Departmenta u Washingtonu. Centar bi trebao biti otvoren za javnost krajem 2017.

Simbol podjele

Zid, čija je gradnja trajala nekoliko godina, koštao je više od 1,5 milijardi tadašnjih maraka i bio simbol podjele Njemačke i simbol nepremostive granice između bogatog zapaduai siromašnog istoka.

Zid je bio dug 155 kilometara i visok četiri metra, a gotovo 11.500 vojnika ga je držalo na oku.

Iako su istočnonjemačke komunističke vlasti strogo kontrolirale zid, Nijemci su uvijek iznova pokušavali da pređu na drugu stranu, dovijajući se i prebacujući na razne načine, a jedan od čestih bili su pokušaji da se premosti rijeka Spree.

Na samom Berlinskom zidu pri pokušaju bijega u Zapadni Berlin poginulo je 136 osoba.

Ukupan broj žrtava na “njemačko-njemačkoj“ granici se procjenjuje na 872 ljudi.

Pad Berlinskog zida i danas je predmet mnogih legendi, a ostaci Zida danas privlače milione turista iz cijelog svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.