Dinkić pristao na podjelu resora i smjene

Ujedinjeni regioni Srbije donijeli su u nedjelju odluku da ostanu dio Vlade Srbije i prihvatili podjelu Ministarstva finansija i privrede, s tim da će lider URS Mlađan Dinkić zadržati resor finansija, a privreda pripasti Srpskoj naprednoj stranci, saopštio je URS.

URS je spreman na personalne promjene svojih ministara, navodi se u saopštenju poslije sjednice Predsjedništva i podsjeća da su sva tri ministra – i Dinkić i potpredsjednica vlade Suzana Grubješić i ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović – stavili stranci madate na raspolaganje.

Personalne promjene

„Ujedinjeni regioni Srbije su u okviru temeljne rekonstrukcije Vlade spremni i na personalne promene svojih ministara, kao i državnih sekretara i svih ostalih funkcionera. Predsedništvo me je ovlastilo da o konkretnim rešenjima razgovaram sa koalicionim partnerima u Vladi, koja će svakako zavisiti od strukture nove Vlade i nadležnosti koje će ona imati”, naveo je Dinkić u saopštenju poslije sjednice šireg Predsjedništva stranke.

On je obrazložio da URS prihvata podjelu odgovornosti u ministarstvu finansija i privrede, i prijedlog koalicionih partnera da se izvrši razdvajanje ova dva resora.

“Juče sam razgovarao sa Vučićem i Dačićem i dogovorili smo se da nastavim da vodim ministarstvo finansija, a da odgovornost za vođenje resora privrede preuzme neko od kadrova SNS. Ko god to da bude moći će da računa na moju punu podršku”, izjavio je Dinkić.

Ujedinjeni regioni Srbije su, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, na sjednici Predsjedništva, kojoj su prisustvovali i republički poslanici, donijeli odluku da daju svoj pun doprinos temeljnoj rekonstrukciji Vlade.

“Apsolutno podržavam težnju naših koalicionih partnera da preuzmu mnogo veću odgovornost za poboljšanje životnog standarda naših građana. Dogovorili smo se takođe, da ćemo timski raditi na dovođenju novih investitora u sve regione, jer želimo da se Srbija ravnomerno razvija. Najvažniji cilj Vlade u narednom periodu biće da se zaposli Srbija”, rekao je Dinkić i ocijenio da to neće biti nimalo lak posao.

Teško stanje u ekonomiji

Kako je dodao, preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje tog cilja od strane SNS, stranke koja danas ima najveću podršku građana Srbije – prirodno i više nego dobrodošlo.

„Svi oni koji danas kažu da je osnovni problem Srbije teško stanje u ekonomiji, govore istinu. Zato moramo učiniti sve da se to stanje popravi. Pod ekonomijom podrazumevamo pre svega privredu, ali i poljoprivredu, energetiku, saobraćaj, građevinu, telekomunikacije, kao i oblast rada i socijalne zaštite. Moraju se uprostiti birokratske procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a to je nadležnost resora građevinarstva. Takođe, Zakon o radu mora biti fleksibilniji, kako bi se omogućilo brže i lakše zapošljavanje ljudi.”, istakao je Dinkić.

On je zahvalio Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću na, kako je naveo, izuzetno korektnoj saradnji u proteklih godinu dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije