Dinamo demantira da je Zdravko Mamić isključen iz kluba

Zdravko Mamić, Zoran Mamić
Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora (EPA)

Udruga “Dinamo – to smo mi” objavila je u nedjelju na svojem Facebook profilu kako su Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i Damir Vrbanović isključeni i zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo, i to na temelju zahtjeva ove udruge iz svibnja ove godine.

Navode kako je predstavnik udruge članova Dinama “Dinamo – to smo mi” prošlog tjedna obavio uvid u registar članova GNK Dinamo, među kojima više nema braće Mamić i Vrbanovića, trojice nepravomoćno osuđenih za izvlačenje milijunskih iznosa iz klubu te naošenje štete državnom proračunu u također milijunskom iznosu.

“Ovime su se potvrdile glasine o tome kako je Uprava kluba bila primorana izbaciti spomenutu trojicu iz kluba, nakon što je još u svibnju ove godine Udruga ‘Dinamo – to smo mi’ zatražila njihovo isključenje iz članstva. Nažalost, na taj zahtjev iz kluba nam nikada nisu odgovorili, no uvjereni smo da se takvo nešto ne bi dogodilo da nismo predali zahtjev krajem svibnja. Zadovoljni smo da je pritisak i zahtjev urodio plodom i da Zdravko Mamić, kao i Zoran Mamić, Damir Vrbanović sada bar pravno više nemaju nikakve veze s klubom. Prije nekoliko godina to ne bi bilo moguće niti kao ideja”, kazao je Juraj Čošić, predsjednik udruge “Dinamo – to smo mi”.

Završena jedna faza kluba

Zahtjev su članovi ove udruge, kako podsjećaju, uputili prije presude suda u Osijeku, a temeljili su ga na Članku 19. Statuta Dinama, u kojem piše kako “će Klub zahtjev za članstvom odbiti osobi za koju je pravomoćno utvrđeno da je Klubu svojim ponašanjem i radnjama nanijela štetu, kao i za vrijeme dok traju odgovarajući postupci”.

U međuvremenu je, navode, pravomoćna optužnica postala i nepravomoćna presuda.

“Zbog čega je Zdravko Mamić pobjegao iz Hrvatske zbog kazne zatvora iznad pet godina, Zoran Mamić dobio četiri godine i 11 mjeseci zatvora, a Vrbanoviću nepravomoćno određena kazna zatvora od tri godine.”

U udruzi “Dinamo – to smo mi” smatraju da je ovim isključenjem iz članstva braće Mamića te Vrbanovića završena jedna faza kluba, koji se mora okrenuti budućnosti.

Na ovo je priopćenje Dinamo reagirao priopćenjem objavljenim na službenojj internetskoj stranici kluba, u kojem piše da demantiraju sve navode iz javnog priopćenja udruge “Dinamo – to smo mi”.

‘Niko nije izvršio uvid’

Članak 19. Statuta Dinama, kažu, navodi kako je Izvršni odbor jedino tijelo kluba koje donosi odluku o brisanju članstva iz kluba, a Izvršni odbor nikada nije donio odluku da se Zdravko Mamić isključi iz članstva kluba.

“Isto tako, ‘prošlog tjedna’ nitko nije izvršio uvid u registar članova, kako se navodi u priopćenju, te slijedom toga niti jedna informacija iz priopćenja nije točna. Naposljetku, ne znamo kome je u interesu širiti dezinformacije u trenutku kada se Dinamo priprema za jednu od najvažnijih utakmica u novijoj povijesti kluba”, navodi Dinamo u kratkom priopćenju.

Presudom Županijskog suda u Osijeku u lipnju, bivši čelnik i potom savjetnik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest i pol godina.

Zoran Mamić je dobio četiri godine i 11 mjeseci zatvora, poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca, a bivši direktor Dinama Damir Vrbanović tri godine zatvora.

Njih četvoricu hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK teretio je za izvlačenje blizu 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (1,62 milijuna eura) neobračunatog poreza i prireza.

Mamić u Međugorju, ne može biti izručen

Zdravko Mamić je uoči izricanja presude otišao iz Hrvatske u Bosnu i Hercegpovinu i od tada boravi u Međugorju.

Nakon toga je u Bosni i Hercegovini regulirao državljanstvo te zemlje, na koje ima pravo po rođenju, te je ishodio i osobnu iskaznicu i putovnicu Bosne i Hercegovine.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odlučilo je u srpnju da Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj, što je ona zatražila.

Sud i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine te Mamićeva obrana bili su suglasni kako Mamić ne može biti izručen jer je ugovor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju njihovih državljana potpisan u studenome 2012. godine, a kaznena djela zbog kojih je Mamić osuđen i zbog kojih se tražilo njegovo izručenje počinjena su prije toga, pa bi u njegovu slučaju to značilo retroaktivnu primjenu ugovora, što ne bi bilo zakonito.

Izvor: Al Jazeera i agencije