Dimitrov očekuje da i Francuska odobri pregovore EU sa S. Makedonijom

Nikola Dimitrov
Dimitrov je podsjetio da je nedavno bio u Parizu i da se nakon sastanaka s visokim francuskim zvaničnicima vratio ohrabren (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov izrazio je očekivanje da i Francuska u listopadu odobri početak pregovora Europske unije s njegovom zemljom.

“Mislim da ćemo imati podršku i Francuske”, rekao je Dimitrov za nacionalni televizijski servis, prenosi Beta. 

Njemački Bundestag je u četvtak odobrio početak pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom, kao i s Albanijom.

Francuska još ima rezerve u vezi proširenja EU-a jer prvo traži reforme u samoj Uniji prije eventualnog proširenja.

Dimitrov je podsjetio da je nedavno bio u Parizu i da se nakon sastanaka s visokim francuskim dužnosnicima vratio ohrabren te da ne može vjerovati da bi predsjednik Emmanuel Macron mogao ne podržati početak otvaranja pregovora.

“Iskreno ne vjerujem da bi jedan od velikih lidera Europe napravio takvi stratešku grešku. Ne može da se ne ohrabri dobri trend, a da se ne uspije s europeizacijom Balkana”, rekao je šef diplomacije Sjeverne Makedonije.

Dimitrov: Njemačko ‘zeleno svjetlo’ signal za ostale

On je istaknuo kako je davanje ‘zelenog svjetla’ za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom u Berlinu “velik skok” prema cilju koji je pred njegovom zemljom.

“Jedna od dvije lokomotive EU-a, Njemačka, velikom većinom dala je čisto zeleno svjetlo s golemom većinom zastupnika. Bilo je četiri puta više onih koji su glasovali ‘za’ od onih ‘protiv’, a to svim zemljama članicama upućuje signal da se ova stvar konačno treba završiti i da nam se otovori put prema EU-u”, rekao je Dimitrov.

Francuski veleposlanik u Skoplju Christian Thimonier izjavio je nedavno da Pariz još nije donio konačnu odluku o tome hoće li dati suglasnost za otvaranje pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom, kako je prenio Tanjug.

Thimonier je za TV21 rekao da još nemaju konačnu odluku, ali da će eventualni početak pregovora biti korak naprijed i dodao da odluka Pariza ovisi o vladavini prava u Sjevernoj Makedoniji, odnosno o nastavku procesuiranja predmeta Specijalnog tužiteljstva i stavljanja točke na fenomen nekažnjavanja političkih elita u toj zemlji.

Europsko vijeće u listopadu treba donijeti odluku o tome hoće li EU početi pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom, nakon što je ta odluka odgođena u lipnju ove godine.

Izvor: Agencije