Dimitrov i Kotzias u Skoplju: Do novog imena kompromisno

Dimitrov i Kotzias kažu da se mora pronaći rješenje koje neće nikoga poniziti (EPA)

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, poručili su u u petak u Skoplju da ulažu napore da se za novo ime Makedonije pronađe kompromisno rešenje, koje će obezbediti mir i stabilnost i koje nikoga neće poniziti.

Dimitrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom rekao da se mora pronaći rešenje koje neće nikoga da ponizi i koje će otvoriti vrata budućnosti.

Naveo je da je sa Kocijasom imao dobar razgovor u kojem je dominirao spor o imenu i budućim odnosima dveju država, preneo je portal AlsatM.

Rješavanje naslijeđenih problema

“Zajednički interes je pronaći rešenje ovog dugogodišnjeg problema. Pitanje traje dugo, trudimo se da izgradimo poverenje i uklonimo predrasude koje i dalje postoje. Sa druge strane, postoji želja da razgovaramo i pronađemo rešenje”, kazao je Dimitrov.

Najavio je da će sa Kocijasom ponovo razgovarati naredne sedmice u Beču, a susretu će posredovati izaslanik Ujedinjenih nacija Metju Nimec.

“Danas smo preduzeli korake da rešimo probleme koje nismo stvorili, ali smo ih nasledili. U obavezi smo da ih rešimo, jer će to pomoći prijateljstvu dva naroda, stabilnosti i bezbednosti i razvoju obe zemlje i čitavog regiona”, rekao je šef grčke diplomatije.

Kocijas ističe da veruje u iskrene pregovore o budućnosti obe zemlje, od kojih će obe strane imati korist i u kojima neće biti ni, kako je rekao, pobednika ni gubitnika.

“Grčka želi kompromis”, naglasio je Kocijas.

Povodom nacrta sporazuma koje su dve strane razmenile, koliko su u saglasju i u čemu se razlikuju, Kocijas je rekao da je njihova svrha da razjasne predloge i pomognu razgovore.

U velikoj meri, kazao je, obe strane su se složile da žele dobro za budućnost.

Protesti u centru Skoplja

U vezi sa zahtevom za promenu Ustava Makedonije grčki ministar je rekao da traže više garancije, ali su, vođeni prethodnim iskustvima sa Evropskom unijom i odlukama ustavnih sudova, ti zahtevi iznad međunarodnog prava.

Dok su trajali razgovori Dimitrova i Kocijasa, ispred Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju protestovali su građani koji se protive promeni imena Makedonije.

Proteste je organizovalo više makedonskih udruženja.

Izvor: Agencije