Dimitrov i Dačić: Makedonska Vlada nije upletena u obavještajne aktivnosti

Makedonski šef diplomatije (desno) kazao je kako ta zemlja nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je u petak, nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Nišu, da u obavještajne aktivnosti, zbog kojih je Srbija povukla svoje diplomate iz Skoplja na konsultacije, nije bila upletena makedonska Vlada.

On je rekao da se Makedonija zalaže da regija ide naprijed, da se raduju uspjehu Srbije te da je ubijeđen da se i Srbija raduje kada Makedonija ima uspjeh.

“Obavještajna aktivnost je delikatna aktivnost, ali je važno da nije upletena makedonska Vlada. Mi gradimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost”, kazao je Dimitrov.

Dodao je da je Makedonija nedavno imala političku krizu i da su tu krizu iskoristili kao novu šansu da se ide naprijed, tako da očekuje da će i rezultat ove krize biti bolji odnosi sa Srbijom.

‘Uplitanje stranog faktora’

Upitan kako će se Makedonija odnositi prema pitanju prijema Kosova u UNESCO-u, on je rekao da je to važno pitanje za Makedoniju, Srbiju, ali i cijelu Evropu.

“Makedonija je multietničko društvo i moramo biti pažljivi kada donosimo odluke. Sigurno je samo da će svaka odluka biti u interesu Makedonije”, naglasio je Dimitrov.

Kazao je da odluka Makedonije neće biti ta koja će prevagnuti i da je cilj da se potencira na tome da nema ni gubitnika ni pobjednika u regiji, već da cijela regija ide naprijed.

Dačić je izjavio da se sigurnosna saznanja do kojih je došla Srbija ne odnose na makedonsku Vladu, već na sigurnosni sektor, uz uplitanje stranog faktora.

“Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa”, rekao je on i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan utjecaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.

Dačić je kazao da je sastanak s makedonskim kolegom bio konstruktivan i otvoren i dodao da mu je prenio sigurnosna saznanja srbijanskih kontraobavještajnih službi.

Otvoreno i iskreno

“Naša saznanja su izazvala našu reakciju da smo želeli da izbegnemo mogućnost da nastane trajna šteta u našim odnosima u smislu da Srbija bude optužena za izazivanje nemira i za destabilizaciju Makedonije”, rekao je Dačić novinarima u Nišu.

On je ponovio da se osoblje Ambasade Srbije vratilo u Skoplje, a da će se ambasador vratiti 31. augusta i odmah zatražiti prijem kod predsjednika Vlade Zorana Zaeva te da će se nastaviti komunikacija o svim otvorenim pitanjima.

Dodao je da Srbija nije mijenjala odluku što se tiče imena pod kojim priznaje Makedoniju.

On je nakon sastanka s makedonskim kolegom rekao da je važno da se dvije zemlje ponašaju otvoreno i iskreno.

“Nas boli što smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, što nam je zamerila Grčka, koja inače nije priznala Kosovo, dok je Makedonija to učinila”, kazao je Dačić i podsjetio da je Kosovo priznala prethodna makedonska vlada, a ne Vlada Zorana Zaeva.

“Bez obzira na sve, mi nismo menjali našu odluku”, dodao je Dačić.

Diplomate se vratille u Skoplje

Ambasada Srbije u Makedoniji nastavila je u četvrtak poslije podne s radom, pošto se svo diplomatsko osoblje vratilo sa konsultacija u Beogradu, rekao je Tanjugu generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Ambasadorica Dušanka Divjak vratit će se na dužnost i na svoje redovne aktivnosti u narednih nekoliko dana.

Po povratku u Skoplje, ambasadorica će zatražiti susret s premijerom Zaevom već 1. septembra.

“Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, ministri spoljnih poslova, Dačić i Dimitrov, i dva ministarstva će putem dijaloga rešavati sva otvorena pitanja, sa ciljem unapređenja prijateljskih odnosa između dve države i dva naroda”, navedeno je u saopćenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Predsjednik Srbije ranije je rekao da je povlačenje osoblja Ambasade Srbije u Makedoniji uslijedilo nakon što je od nadležnih obavještajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Pet tačaka za saradnju

Makedonski spoljnih vanjskih poslova kazao je ranije kako ta zemlja nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije, niti je preduzimala takve mjere.

Dačić je prethodno izjavio da je odluka o povlačenju osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da “sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili”.

Vučić i Zaev su u telefonskom razgovoru dogovorili, u pet tačaka, principe buduće saradnje.

Vučić je uputio poziv Makedoniji za zajedničku sjednicu dvije vlade.

Izvor: Agencije