Dimitrov: Ako ne dobijemo datum nema evropske perspektive

Datum o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom trebao je biti određen na summitu čelnika EU-a (EPA)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov je izjavio da ukoliko njegova zemlja ne dobije datum za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji ove godine to će za njega značiti da ne postoji evropska perspektiva. 

“Dobili smo 10. po redu preporuku o početku pregovora. Ako trebamo očekivati i 11. [preporuku] sljedeće godine, neću imati lice da pričam pred mojim narodom o evropskoj perspektivi zemlje”, rekao je on na panel diskusiji u Štokholmu, posvećenoj dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana, uz fokus na njihovu evropsku perspektivu.

Dimitrov je rekao da je Sjeverna Makedonija na planu vanjske politike, u regiji koja je ukopana u historiji, uspjela izaći i da riješiti izuzetno delikatno i emocionalno pitanje koje se odnosi na identitet.

“Uspjeli smo u regiji bogatoj historijom proizvesti malo budućnosti”, naglasio je Dimitrov. 

On je dodao da ukoliko Evropa ne uspije prepoznati napredak koji je učinila njegova zemlja, samo da bi se počelo s procesom pristupanja, i ako nastavi odlagati odluku o datumu za pregovore i na Evropskom vijeću u oktobru kaže “ne”, treba priznati da ne postoji evropska perspektiva.

Podrška Angele Merkel

Prošle sedmice Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako će učiniti sve da bi se do oktobra odredio datum o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom članstvu u Europskoj uniji.

Kako je izvjestila agencija MIA, Merkel je dodala da je u pitanju nekoliko sedmica.

“Učinit ću sve što mogu da se usvoji ta pozitivna odluka zato što je Sjeverna Makedonija odradila posao za primjer potpisivanjem Prespanskog sporazuma [s Grčkom]. Riječ je o nekoliko sedmica, doista, i naše zalaganje stoji, odnosno učinit ću sve što je do mene i uložit ću svu svoju političku težinu za ovo pitanje”, kazala je Merkel, kako prenosi Tanjug.

Datum o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebao je biti određen na summitu čelnika EU-a, međutim odluka je odgođena, a zemlje članice sukobile su se na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izvor: Agencije