Dijaspora šalje sve manje novca na Kosovo

Na Kosovo svake godine stiže 570 miliona eura putem doznaka iz inostranstva od kosovske dijaspore. No, globalna kriza odražava se i na ovaj do sada znatan priliv novčanih sredstava na Kosovu, izvijestio je novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.   

Selo Žur, sa oko 10.000 stanovnika, je jedno od najvećih sela na Kosovu. Gotovo sve porodice  imaju nešto zajedničko. Ovdje je teško naći nekoga ko nema najmanje jednog člana porodice koji radi u inostranstvu. Većina mještana i sami su godinama radili u drugim zemljama.

“Radili smo u inostranstvu, uglavnom teške poslove u građevinarstvu. U to vrijeme porodica je ostala ovdje dok smo mi radili. Sada je drugačije, ovi mladi idu zajedno sa svojim porodicama. Ovdje se vraćaju samo za odmor. I tamo je ekonomska kriza i sve manje šalju novac  roditeljima kući”, kaže mještanin Milaim Ajazaj.

Rodbina u Švicarskoj

One porodice koje imaju rodbinu u Švicarskoj ne primjećuju krizu i to zbog snage švicarske valute, kaže Bedri Hoxha. Njegov sin nema finansijskih problema, tako da redovno novac šalje roditeljima. 

“Naše selo je imalo sreće, jer većina naših stanovnika koji rade u inostranstvu nalazi se u  Švicarskoj, a zna se da švicarski franak stoji dosta dobro u odnosu na euro, tako da se ekonomska kriza u Evropi ne primjećuje kod onih koji imaju rodbinu u Švicarskoj”, rekao je Hoxha. 

Zbog ekonomske krize, prošle godine je bilo za 20 miliona manje uplaćenih doznaka u poređenju sa 2011, kaže predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gergjaliu. A, od 570 miliona eura, koje su prošle godine kosovski radnici iz inostranstva poslali na Kosovo, samo tri posto bilo je usmjereno u kapitalne investicije.

Gergjaliu je dodao: “Istina je da sav taj novac koji dolazi iz iseljeništva, bilo direktno, ili nekim drugim kanalima, ide samo u potrošnju. To je obaveza za našu Vladu – da napravi nekakav plan ili strategiju, kako da taj novac koji dolazi iz naše dijaspore bude u funkciji razvoja”. 

Za mještane sela Žur devizne uplate njihove rodbine ključni su faktor socijalnog mira i stabilnosti. A, imajući u vidu stopu nezaposlenosti koja na Kosovu dostiže do 50 posto, šansu za bolji život i posao će sve više Kosovara nastaviti tražiti u inostranstvu.

Izvor: Al Jazeera