Oglasi

Dijamant prodat za 21,5 miliona dolara

Veliki 76-karatni dijamant austrijskog nadvojvode Josipa Augusta prodat na aukciji u Ženevi za 20 miliona švicarskih franaka.
Dijamant potiče iz indijske države Andhra ParadeshReuters

Veliki i gotovo savršeni dijamant iz čuvenog indijskog rudnika Golconda prodat je na aukciji u Ženevi za 20,355 miliona švicarskih franaka (21,5 miliona dolara), saopćila je kuća Christie's.

Rijedak kamen težak 76,02 karata nekada je pripadao austrijskom nadbiskupu Josipu Augustu (1872-1962), princu iz mađarske dinastije Habsburgovaca.

Dijamant, koji je bio procijenjen na 15 do 25 miliona švicarskih franaka, prodat je anonimnom kupcu.

Dijamant je bio zvijezda aukcije nakita u Ženevi, na kojoj je ponuđeno više od 300 komada dragog kamenja.

"Ovo je svjetski rekord za dijamant iz Golconde i rekordna cijena za karat bezbojnog dijamanta", rekao je novinarima Francois Curiel, direktor međunarodnog odjela za nakit u aukcijskoj kući Christie's, koja je očekivala da će dijamant postići cijenu od blizu 15 miliona dolara.

Iz rudnika Golconda potječu neki od najpoznatijih dijamanata na svijetu, poput Koh-i-Noora, Dresden Greena i Blue Hopea.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.