Digitalni senzori postaju dio svakodnevnice

Nosiva tehnologija i digitalni senzori su u gotovo svemu. To je ideja vodilja ovogodišnjeg tradicionalnog Tehnološkog sajma (CES) u Las Vegasu. Okupio je sve predstavnike industrije – od tehnoloških divova do malih start-up kompanija, koji su tržištu predstavili svoj posljednji digitalni dizajn.

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke tehnologije predstaviće se 150.000 učesnika iz 150 zemalja. Među vodećim trendovima u ovoj godini je širenje digitalnih tehnologija i senzora u svim segmentima svakodnevnog života.

“I dalje živimo u analognom svijetu, iako smo okruženi digitalnim uređajima. Još nismo počeli integrisati neke od ovih digitalnih značajki u svakodnevnicu i to je jedan od velikih koraka koji će započeti na ovogodišnjem sajmu”, ukazuje Shawn DuBravac, glavni ekonomist u Asocijaciji potrošačke tehnologije.

Stručnjaci kažu da će trend uključivanja digitalnih senzora i slične tehnologije u gotovo sve, od zvona za vrata do mašina za suđe, utjecati na poslove, životne navike i porodični život miliona ljudi.

“Biće to velika promjena u načinu na koji živimo. U suštini, tehnologija će biti prisutna u svemu što radimo, od trenutka kad otvorimo oči dok ne legnemo na spavanje. I tokom sna će utjecati na naše živote”, napominje tehnološki stručnjak Jonathan Roubini.

Negativni efekti

Takva, sveprisutna tehnologija, mogla bi imati i negativne efekte.

“Kada sve bude povezano, sav vaš život postaje digitalan, a onda neko može provaliti u vaš sistem, saznati sve o vama i ugroziti vašu sigurnost”, dodaje Roubini.

“Još jedan trend, nosiva tehnologija je pet milijardi dolara vrijedna industrija. Ona više ne podrazumijeva samo mjerenje rezultata vašeg treninga”, javlja Al Jazeerin reporter Rob Reynolds.

“Vidjećete ne samo proizvode usmjerene ka fitnessu, što je bio slučaj u prošlosti, već cjelovitiji pristup: digitalna ili pametna odjeća je oblast kojoj prognoziramo rast”, dodaje DuBravac.

Prvi sajam potrošačke tehnologije održan je 1967. godine. Od tada se tehnologija promijenila gotovo do neprepoznatljivosti. I ko može reći šta će donijeti narednih pola vijeka?

Izvor: Al Jazeera