Dieselgate: Sedam članica EU-a pod istragom

Skandal 'Dieselgate' izbio je u septembru 2015, kad je Volkswagen priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnih gasova tokom laboratorijskih testova (EPA)

Evropska komisija pokrenula je danas sudski postupak protiv sedam država, među kojima su Njemačka i Velika Britanija, zbog neuspješnog rješavanja problema varanja na testovima emisije štetnih gasova iz automobila, poznatog pod nazivom Dieselgate, nakon skandala u Volkswagenu, prenose svjetske agencije.

U saopćenju Komisije navodi se kako EK danas poduzima pravne akcije “protiv sedam država članica zbog toga što nisu uspjele ispuniti svoje obaveze predviđene zakonom Evropske unije”.

Njemačka, Velika Britanija, Španija i Luksemburg optuženi su zbog toga što njemačkom Volkswagenu nisu odredili istu vrstu kazne kao onu s kojom se ta kompanija suočila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog korištenja nezakonitog programa za maskiranje emisije štetnih gasova na laboratorijskim testovima, prenosi agencija Reuters.

Volkswagenovo priznanje krivice

Protiv Češke, Litvanije i Grčke također je otvorena istraga jer njihovo nacionalno zakonodavstvo čak i ne predviđa mogućnost kažnjavanja evropske automobilske industrije u slučaju potencijalnih prekršaja.

Skandal Dieselgate izbio je u septembru 2015. godine, kada je Volkswagen priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnih gasova tokom laboratorijskih testova.

Izvor: Agencije