Oglasi

Diesel Brothers kažnjeni zbog zagađenja zraka

Producenti su kažnjeni zbog modificiranja, stavljanje u promet i prodaje vozila koja zagađuju i imaju instalirane uređaje za varanje pri kontroli izduvnih gasova.
U presudi je detaljno opisano gotovo 400 prekršaja kojima su osuđeni zaobišli sisteme dizajnirane da smanje emisiju opasnih česticaPixabay - Ilustracija

Američka reality serija Diesel Brothers koja se od 2016. godine prikazuje na kanalu Discovery, o grupi prijatelja u državi Utah koji prepravljaju kamionete, sudski je kažnjena s 848.000 dolara zbog modificiranja, stavljanje u promet i prodaje vozila koja zagađuju i imaju instalirane uređaje za varanje pri kontroli izduvnih gasova.

Na kraju sudskog procesa koji je trajao četiri godine, Okružni sud Salt Lake Cityja u državi Utah je ove sedmice, uz novčanu kaznu, izdao i trajnu zabranu aktivnosti kojima Diesel Brothers krše američki Zakon o čistom zraku, prenosi Beta.

U presudi je detaljno opisano gotovo 400 prekršaja kojima su osuđeni zaobišli sisteme dizajnirane da smanje emisiju čestica i azot-oksida iz vozila s dizel motorima.

Presuda je pobjeda Udruženja Ljekari Utaha za zdravo okruženje, koje je tužilo Diesel Brothers pošto su na TV-kanalu Discovery vidjeli modificirane kamionete koji izbacuju crni dim.

"Nelegalno modificiranim dizelašima nema mjesta na našim putevima", rekao je ljekar Brian Moench, predsjednik Udruženja.

Odgovornost za zagađenje

Po njemu, izrečena presuda znači da "mora odgovarati svaki biznis koji ne samo što profitira od zagađenja koje stvara njegov ručni rad, već to i slavi".

Cole Cannon, advokat Diesel Brothers, rekao je da je prerano da kaže li će se žaliti na presudu.

Ljekarska grupa tražila je više od milion dolara kazne i tvrdila da zakon dozvoljava sankcije do 4,4 miliona dolara.

Ali, sudija je uvažio razne olakšavajuće faktore za Diesel Brothers, između ostalog što su zaradili samo 1.500 dolara po svakom od 50 kamioneta koje su prodali ili poklonili tokom petogodišnjeg perioda koji je pomenut u tužbi.

S druge strane, sud je procijenio da protagonisti serije Diesel Brothers mogu sebi da priušte plaćanje kazne, jer samo jedan od njih, nazvan u emisiji Heavy D, inače David Sparks, i njegove kompanije, imaju prosječno 300.000 dolara prihoda godišnje za posljednje tri godine, a samo od kanala Discovery 482.597 dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.