Dieng: U BiH se zaoštrenim raspravama produbljuju podjele

Dieng se u Sarajevu sastao s Komšićem i Džaferovićem (EPA)

Posebni izaslanik glavnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprečavanje genocida Adama Dieng upozorio je u ponedjeljak na činjenicu da sve zaoštreniji sporovi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nastavljaju širiti podjele, a ukazao je i na nedopustivost negiranja karaktera zločina počinjenih u zemlji u proteklom ratu.

Dieng boravi u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s najvišim političkim zvaničnicima, prenosi Hina.

S njim su razgovarali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, a odvojeno se sastao i s državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Iz tog ministarstva saopćili su da je Dieng tokom sastanka s ministricom rekao da postojeće rasprave sve više dijele Bosnu i Hercegovinu.

“Zabrinut sam jer Bosna i Hercegovina slabi zbog sve spornijih narativa o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takvi narativi, u kombinaciji s retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma”, rekao je Dieng, koji obavlja i dužnost podsekretara UN-a, a ranije je bio sekretar Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Podrška onima koji se bore protiv podjela

Najavio je da će u Bosni i Hercegovini dati podršku onim osobama koje se djelovanjem bore protiv takvih podjela ne bi li se stvorio prostor za jače povezivanje različitih zajednica u zemlji.

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine saopćeno je da je Dieng Komšiću i Džaferoviću prenio da će provoditi misiju čiji je cilj jačanje povjerenja, tolerancije i uzajamnog poštovanja u Bosni i Hercegovini.

Sva trojica pritom su konstatirala da je saradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MICT), nasljednikom Haškog tribunala, jedini put ka pomirenju istina o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije